perquè marginar (alguns) veïns durant sis mesos?

La llei actual de la cobertura pública sanitària a càrrec del Servei Català de la Salut (SCS), que es va aprovar l’any 2010, diu a l’article 2 que tenen dret a la cobertura “les persones empadronades en qualsevol municipi de Catalunya, i les que hi estiguin temporalment que tinguin dret a l’assistència sanitària del Sistema Nacional de Salut, d’acord amb la normativa bàsica de l’Estat”.

L’avantprojecte de llei de simplificació i reestructuració de l’administració catalana, coneguda com a llei Omnibus, que busca aprimar l’administració, modifica aquest paràgraf, i el redactat queda així: (hi tindran dret) “les persones empadronades a qualsevol municipi de Catalunya amb una antiguitat mínima de sis mesos, que acreditin que no tenen accés a l’assistència sanitària de cobertura pública a càrrec de cap altra entitat diferent del Servei Català de la Salut”.

Un dels col·lectius que pot veure’s afectat per aquesta esmena serà el dels immigrants, que accedeixen al servei públic sanitari des del moment en què aconsegueixen empadronar-se en una ciutat o poble de Catalunya. La presidenta de l’Associació d’Advocats Europeus d’Immigració i Estrangeria (Abedie), Antonia Moyano, ha declarat a l’agència Efe que s’ha d’estar alerta davant aquesta eventualitat, que deixaria els nouvinguts, a més en estat precari, mig any sense dret a ser atesos en els centres públics del sistema sanitari.

A més, Moyano va més enllà en les apreciacions que fa, ja que apunta la possibilitat que aquest canvi, subjecte encara a possibles modificacions en el tràmit d’exposició pública i parlamentària, “pugui afectar els espanyols d’altres comunitats autònomes”. En tot cas, la proposta de modificació del Govern català manté un punt de la llei actual de l’accés a l’assistència sanitària a càrrec del SCS, que podria garantir l’atenció als immigrants, ja que es remet a la llei d’estrangeria, que dóna dret a l’atenció sanitària a totes les persones des del moment en què s’empadronen.

4-VI-11, red, lavanguardia