un jove professor de Harvard, nou Primer Ministre del Govern tibetà a l´exili

Lobsang Sangay és el nou primer ministre del Govern Tibetà a l´Exili

 
Lobsang Sangay, nou primer ministre
tibetà, emetent el seu vot en un
col·legi electoral a Dharamsala,
Índia, el 20 de març del 2011(Foto:
Phayul / Norbu Wangyal / arxiu ).

Té 43 anys i és professor a la universitat nord-americana de Harvard. Serà el proper ´Kalon Tripa´ (primer ministre) del Govern Tibetà a l´Exili amb seu a Dharamsala, Índia. Per la seva banda, Thubten Wangchen, director de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona, ha estat escollit diputat per Europa.

La Comissió Electoral de l´Administració Central Tibetana, ha declarat avui, 27 d´abril de 2011, els resultats finals de les eleccions del 15è Parlament Tibetà a l´Exili i del tercer Kalon Tripa (primer ministre) escollits directament pel poble tibetà a l´exili . Vegeu els resultats publicats a la web oficial de l´Administració Central Tibetana a l´Exili <<Tibet.net>>

Thubten Wangchen, director
de la Fundació Casa del Tibet
de Barcelona, ha estat escollit
diputat per Europa

 

Lobsang  Sangay, ha estat escollit amb el 55% dels vots (27.051 vots d´un total de 49.189 vots). En els comicis celebrats el 20 de març els votants van triar a més als 43 diputats que formaran el nou Parlament a l´exili. Thubten Wangchen, director de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona, ha estat escollit diputat per Europa, amb el 59,64% dels vots.

A l´exili viuen actualment uns 140.000 tibetans. D´ells, uns 83.400 tibetans estaven cridats als comicis. L´índex de participació ha estat del 58,97%. "És una bona dada", va manifestar el cap de la Comissió Electoral des de Dharamsala. "En les anteriors eleccions la participació va ser del 32 per cent", va afegir.

L´elecció del nou primer ministre és important perquè el guanyador està cridat a assumir les funcions polítiques que ha ostentat fins ara el Dalai Lama qui ha anunciat formalment la seva intenció de retirar-se de la política. El nou ´Kalon Tripa´ jurarà el seu càrrec després del 15 d´agost, una vegada finalitzat el mandat de l´actual primer ministre, el professor Samdhong Rinpoche.

Lobsang Sangay és un jurista d´origen indi que mai ha viscut al Tibet. En l´actualitat és professor de la universitat nord-americana de Harvard. El seu pare va fugir del Tibet el 1959, el mateix any que el Dalai Lama. Lobsang es traslladarà a Dharamsala per servir com a primer ministre al maig i ha declarat que dóna suport a la postura del Dalai Lama sobre les relacions amb la Xina.

"El que Sa Santedat representa és el ´Camí del Mig´, que és una veritable autonomia dins de la Xina o en el marc de la Constitució xinesa", va dir recentment Lobsang a la BBC. "Si als tibetans se´ls concedeix una autonomia genuïna, Sa Santedat el Dalai Lama està disposat a acceptar el Tibet com a part de la Xina.", Va afegir el recent escollit primer ministre.

Thubten Wangchen, el diputat més votat per Europa, va néixer al Tibet el 1954 i va fugir d´allà amb el seu pare i germans també al 1959, amb milers de seguidors del Dalai Lama. Als setze anys va decidir entrar en un monestir per aprofundir en l´estudi de la filosofia budista i va ingressar al Namgyal, el monestir de SS el Dalai Lama. A finals de 1981 Thubten Wangchen va venir per primera vegada a Espanya com a traductor d´un lama i el 1994, va crear la Casa del Tibet de Barcelona amb l´objectiu de divulgar la cultura tibetana.

27-IV-11, casadeltibetbcn.org

Lobsang Sangay, un profesor de Derecho en la Universidad de Harvard nacido en India hace 42 años y que nunca ha pisado Tíbet, será el nuevo primer ministro del gobierno tibetano en el exilio, asumiendo el liderazgo político que durante decenios había encarnado el Dalái Lama.

Adorado casi como una deidad por muchos tibetanos, el Dalái Lama, de 75 años, anunció en marzo que renunciaba a su liderazgo político en favor de un nuevo primer ministro - Kalon Tripa en tibetano-elegido en las urnas y con poderes ampliados. Con esta maniobra - calificada de "trampa" por Pekín-pretende despejar las dudas que planean sobre su eventual sucesión, especialmente ante la posibilidad de que China nombre a su propio Dalái Lama para socavar la influencia de los tibetanos en el exilio.

El Dalái Lama, premio Nobel de la Paz y rostro de la causa tibetana en el mundo, seguirá siendo el líder espiritual y aún no está claro qué responsabilidades quedarán en manos del nuevo primer ministro. El gobierno tibetano en el exilio, que tiene su sede en la ciudad india de Dharamsala, no está reconocido por ningún gobierno extranjero. La gran pregunta ahora es si Sangay estará al frente de las negociaciones con China, hasta ahora lideradas por el Dalái Lama.

El jurista ha ganado con el 55% de los votos, anunció ayer el jefe de la comisión electoral en Dharamsala. Se ha impuesto ante dos rivales: Tenzin Tethong, ex representante del Dalái Lama en Nueva York y Washington, que obtuvo el 37,4%, y Tashi Wangdi, que ha ocupado varios cargos ministeriales del gobierno en el exilio y que recibió sólo el 6,4%.

El nuevo Kalon Tripa encarna la nueva generación de líderes tibetanos. Su trayectoria supone una ruptura con el pasado, en el que la vida política tibetana ha estado dominada por figuras religiosas. Experto en derecho internacional y en resolución de conflictos, no tiene experiencia política, nunca ha vivido en Tíbet y ni siquiera lo ha visitado.

"India es mi segundo hogar. Nunca he estado en mi primer hogar", ha dicho Sangay, nacido en 1968 en una zona productora del té del nordeste de India. Su padre, un monje que, según su relato, vio como el ejército chino arrasaba su monasterio, huyó de Tíbet en 1959, como el Dalái Lama.

Como estudiante en la Universidad de Delhi, Sangay fue uno de los líderes del Congreso de la Juventud Tibetana, una de las organizaciones más radicales, que exigía la independencia de Tíbet. Sin embargo, hoy Sangay ha moderado su postura y dice apoyar la vía del medio defendida por el Dalái Lama, es decir, una autonomía significativa para un Tíbet que permanecería bajo administración china.

La prestigiosa beca Fulbright llevó a Sangay a Estados Unidos y a la Universidad de Harvard, donde obtuvo un doctorado en Derecho y trabaja como responsable de investigación. Precisamente, Sangay se encontraba en Boston cuando se dio a conocer su victoria, que atribuyó a la política democrática y "previsora" del Dalái Lama.

"Me consuela la idea de que los cambios se están produciendo mientras Su Santidad goza de buena salud y puede velar por nosotros", afirmó Sangai, que en las próximas semanas se trasladará a Dharamsala para asumir su cargo.

28-IV-11, agcs, lavanguardia