el PSCiU congela, preelectoralment, l´Oficina Antifrau

L´Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), l´organisme independent que rastreja la corrupció a les institucions públiques, camina vers la hibernació. Quasi tres mesos després de la mort repentina del seu director, David Martínez Madero, a causa d´un infart, tots els intents per a escollir al successor han resultat fallits. La conseqüència immediata és que, sense una autoritat executiva, l´oficina acumula decenes i decenes d´expedients que no poden ni admetre´s a tràmit ni rebutjar-se, suma factures sense liquidar, dietes als seus empleats que no es poden pagar i funciona amb escasos recursos i amb diner avançat pel Parlament, han afirmat vàries fonts a La Vanguardia. El presidente de la Generalitat, Artur Mas, a quien corresponde proponer al candidato, ha puesto sobre la mesa varios nombres pero las negociaciones entre los grupos de CiU y del PSC en el Parlament no llegan a buen puerto.



"No va a ser fácil", aseguran las partes implicadas en una elección que tiene que ser de consenso entre los principales grupos parlamentarios. De algún modo, el sistema de elección del director de la OAC es el pez que se muerde la cola porque tiene que ser una figura respetada, libre de toda traza partidista y que obtenga un apoyo mayoritario de los grupos. "Ha habido varios nombres propuestos, algunos han sido vetados, otros han declinado la oferta y otros han dicho ´tal vez´ en el sentido de que aceptarían si existe consenso político para su nombramiento", describen fuentes que conocen el trasfondo de unas negociaciones que llevan Oriol Pujol y Jordi Turull por parte de CiU y Miquel Iceta, por el PSC.

Los contactos de la coalición en el Govern con el grupo parlamentario del PP han sido muy tangenciales no sólo porque el PSC tiene más peso en el Parlament sino por pura aritmética. La elección requiere el apoyo de tres quintas partes de los 135 diputados, es decir 81, en primera votación, y CiU y PP sólo suman 80.

"La única solución es seguir proponiendo nombres y que haya un inicio de consenso con alguno y, sí, puede ir para largo", admiten las citadas fuentes. Más aún ante la proximidad de las elecciones municipales. Desde los grupos parlamentarios de ICV-EUiA y de ERC se ha mostrado preocupación por el aletargamiento de la entidad, incapaz de funcionar con normalidad, y porque, en puertas de unas elecciones locales, algunos de los casos que debe analizar Antifrau podrían poner en entredicho la actividad de determinados ayuntamientos. Entre los expedientes que se estarían investigando en este momento y que se aceptaron a trámite antes del deceso de Martínez Madero constarían las presuntas irregularidades detectadas en la empresa pública GISA y "en varios encargos de la Fiscalía", según las fuentes.

La amarga ironía del bloqueo en la OAC es que, en aras de la austeridad, Martínez Madero optó en el 2009, cuando fue nombrado, por no designar a un subdirector, que ahora podría ejercer las tareas ejecutivas de esta institución, única en la Unión Europea.

11-IV-11, F. Vivanco, lavanguardia

Les declaracions de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que en una entrevista a Catalunya Ràdio reconeixia la paràlisi de l´Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) des de la mort del seu director, David Martínez Madero, han obert la caixa dels trons, especialment entre els dirigents d´Esquerra Republicana de Catalunya. De Gispert ha admès que “l´actuació de l´oficina en aquest moment és zero” i els diputats d´ERC Pere Aragonès i Anna Simó o els antics dirigents del partit Josep Bargalló i Josep Huguet ja han carregat les tintes contra les paraules de la presidenta de la cambra catalana.



En l´entrevista radiofònica, De Gispert reconeix que des de la mort de Martínez Madero el 21 de gener d´enguany, l´OAC està “absolutament aturada”. Segons la presidenta del Parlament, l´oficina no pot prendre “decisions ni mitjanament importants” perquè Madero no va nomenar subdirector abans de morir. Per això, “no es poden ni signar les nòmines” i és el Parlament qui efectua els pagaments “per bestreta”, ha reconegut la presidenta de la institució. De Gispert ha avançat que hi ha converses amb el PSC i el PP per trobar successor a la direcció de l´òrgan. En cas que les negociacions amb els socialistes arribessin a bon port, el nou director s´escolliria a la primera volta per majoria qualificada de tres cinquenes parts. Si aquestes converses no donessin fruit, CiU girarà la vista cap al PP per escollir en segona volta un nom, per majoria absoluta simple, ha explicat De Gispert.

La presidenta del Parlament ha reconegut, però, que “no és fàcil trobar un candidat” tot i que ha instat els partits a trobar un consens “urgent” i ha posat un termini a l´elecció, que segons els seus desitjos, hauria d´arribar “abans de Setmana Santa”. Ja la setmana passada, en un article publicat a El Periódico, el predecessor de De Gispert al capdavant de la cambra catalana, Ernest Benach, havia instat a trobar aquest consens. Segons Benach, cal “conrear el consens entre els grups polítics per plantejar solucions a les grans qüestions que, o estan aturades, o senzillament dormen el son dels justos” i esmenta entre aquestes qüestions el nomenament del nou director de l´OAC.

Avui, després de les polèmiques declaracions de la presidenta del Parlament, la portaveu parlamentària d´ERC, Anna Simó, ha recuperat al seu compte de Twitter un article publicat a El País que culpa CiU de la “congelació” de l´OAC i acusa De Gispert de negar-se a nomenar un director provisional. Segons aquest article, l´oficina té ara mateix 80 casos que no poden tancar-se i 50 denúncies que no poden començar a investigar-se perquè el director és l´única persona que pot autoritzar aquestes accions.

El tuit de Simó ha rebut el ressò de companys de partit com Josep Huguet, que s´ha preguntat irònicament si “congelar l´antifrau vol dir descongelar el frau”. Irònic s´ha mostrat també l´exconseller d´Educació Josep Bargalló que amb un lacònic “bé, De Gispert, bé” s´ha referit a les paraules de la presidenta del Parlament. També hi ha dit la seva el diputat republicà Pere Aragonès, que creu que CiU deixa que l´oficina es “congeli per deixar-la morir”. Des de la secció local d´ICV a l´Hospitalet també han criticat les paraules de De Gispert amb ironia dient que “això no toca, que no queda prou business frendly´”.

3-IV-11, D. Àlvarez, ara