ŽLa verdadera historia del Partido RadicalŽ, Pier Paolo Segneri

Hi ha històries que queden desconegudes. I a més, també està la història dŽun desconegut. No obstant això es tracta dŽun ´algú´ que forma part de la vida de tots nosaltres, i la forma més enllà de lŽopció política, de la fe o de les conviccions personals. Es tracta dŽun desconegut que roman tal als ulls i oïdes de la majoria, però que la majoria veu i sent igualment. Malgrat tot. I està encara viu. És el Radical.

La història dels radicali confina amb lŽantropologia. És com alguna cosa que tenim sempre a casa: està allí des de fa tants anys, sota el nostre nas, sobre la nostra pell, en la nostra vivència. Però no ho coneixem. És com la torre Eiffel per als parisencs: encara que si no lŽadmiren, encara que si sovint passen per allí sense si més no mirar-la, encara que si no lŽhan visitat mai, saben que està allí. Pertany a tots. És un veritable peça de veritable història, que punts han narrat, però que cap coneix. Cap. Com si fos el protagonista de lŽOdissea. Però sense voler mitificar a ningú. Per favor. La dels radicali és una història que ja no aconseguim veure, talment ha esdevingut a aquest punt parteix de nosaltres mateixos. El Gegant té els peus de fang i el Poder que té fi en si mateix no sempre aconsegueix sempre amagar-lo, encara que intenta eliminar-lo de la memòria del país i, per tant, del present. Ningú és lŽUlisses dŽHomer. Ningú és lŽHome, amb la seva saviesa, intel·ligència i força. Ningú és Marco Pannella. I Pannella és Ningú. Sense voluntat alguna de fer dŽell un mite, tot el contrari. Ningú és divers perquè és una persona comuna. És un home, tan sols un home. Just ho contrario del mite. Marco Pannella. Dels radicali es coneixen només els clixés i els estereotips amb els quals vénen descrits i són gairebé sempre representacions falses o falsejades.

Emma Bonino ho sap bé.

Tal vegada no tots saben que Emma i els radicali no estan per lŽavortament, com es tendeix erròniament a simplificar, i no obstant això moltíssims estan convençuts que sí. Pier Paolo Pasolini i Pannella van parlar llargament dŽaquest tema abans de la desaparició de lŽescriptor friulà. NŽhi ha prou amb rellegir-se Lettere luterane i el que deien el 1974 o 75. Tota la política de Marco està basada sobre la prevenció, sobre la informació, sobre el coneixement. Contra lŽavortament. Les lluites radicali, de fet, han estat sempre impostades de manera de poder acabar amb la plaga dels avortaments clandestins i de massa, acabar amb les ´culleres dŽor´ i altres formes abortives il·legals i nocives.

Els radicali sŽhan batut sempre per acabar amb tal flagel recolzant les campanyes de prevenció, a favor de la píndola, dels profilàctics i dels anticonceptius. No per lŽavortament, sinó per lŽassistència mèdica. Que és ben una altra cosa, ben un altre discurs.

El mateix raonament val per a les drogues. Els radicali no estan per la droga. És una distorsió buscada pel poder no-democràtic italià. Som antiprohibicionistes, això és, opinem que la via fins ara adoptada per acabar amb aquesta plaga ha estat una opció fallida. Emma Bonino repeteix sempre que és necessari «reglamentar i legalitzar» per poder derrotar al fenomen, desarmar als camells, sostreure a la criminalitat organitzada i a les màfies aquest enorme negoci, que serveix a més també per finançar el terrorisme internacional i el tràfic dŽarmes. A Itàlia, avui, la droga circula lliurement. No es tracta, per tant, de liberalitzar, sinó de legalitzar, o sigui de posar sota el control de lŽEstat un fenomen que està liberalitzat i fora de control.

Convindrà explicar-la, un dia, la història del Partit Radical. Aquest desconegut.

di Pier Paolo Segneri, da Europa del 12 marzo 2010, notizieradicali

 


 

LA VERA STORIA DEL PARTITO RADICALE

• da Europa del 12 marzo 2010

di Pier Paolo Segneri

Ci sono storie che restano sconosciute. Poi, c´è anche la storia di uno sconosciuto. Eppure si tratta di un "qualcuno" che è dentro la vita di tutti noi, fa parte della storia di tutti, al di là dell´appartenenza politica, della fede o delle convinzioni personali. Si tratta di uno sconosciuto rimasto tale agli occhi e alle orecchie dei più, ma che i più vedono e sentono lo stesso. Malgrado tutto. Ed è ancora vivo. È il Radicale.
La storia dei radicali sconfina nell´antropologia. È come qualcosa che abbiamo da sempre dentro casa: è li da anni, sotto il nostro naso, sulla nostra pelle, nel nostro vissuto. Ma non la conosciamo. È proprio come il Colosseo per i romani: anche se non ci badano, anche se spesso passano di lì senza più guardarlo, anche se non l´hanno mai visitato, sanno che c´è. Appartiene a tutti. È un pezzo vero di storia vera, che in tanti hanno narrato, ma che nessuno conosce. Nessuno. Inteso come il protagonista dell´Odissea. Ma senza voler mitizzare alcunché. Per carità. Quella dei radicali è una storia che non riusciamo più a vedere talmente è diventata
ormai parte dì noi. Il Gigante ha i piedi d´argilla e il Potere fine a se stesso non riesce sempre a oscurarla, anche se tenta di eliminarla dalla memoria del paese e, quindi, dal presente. Nessuno è l´Ulisse di Omero. Nessuno è l´Uomo, con la sua saggezza, intelligenza e forza. Nessuno è Marco Pannella. E Pannella è Nessuno. Senza alcuna volontà di farne un mito, anzi. Nessuno è un diverso perché è una persona comune. È un uomo, soltanto un uomo. Tutto il contrario del mito. Marco Pannella. Dei radicali si conoscono solo i cliché e gli stereotipi con cui vengono descritti e sono quasi sempre rappresentazioni false o falsate.
Emma Bonino lo sa bene.
Forse non tutti sanno che Emma e i radicali non sono per l´aborto, come si tende erroneamente a semplificare, eppure moltissimi sono convinti di sì. Pier Paolo Pasolini e Pannella parlarono a lungo di questo argomento prima della scomparsa dello scrittore friulano. È sufficiente andare a rileggersi Lettere luterane e quel che si dicevano nel 1974 o nel ´75. Tutta la politica di Marco è basata sulla prevenzione, sull´informazione, sulla conoscenza. Contro l´aborto. Le lotte radicali, infatti, sono sempre state impostate in modo da poter sconfiggere la piaga degli aborti clandestini e di massa, dei cucchiai d´oro e delle mammane, dell´aborto per raschiamento o con i ferri da calza.
I radicali si sono sempre battuti per sconfiggere un tale flagello sostenendo le campagne di prevenzione, a favore della pillola, dei profilattici e degli anticoncezionali. Non per l´aborto, quindi, casomai per l´assistenza medica. Che è tutta un´altra cosa, tutto un altro discorso.
Lo stesso ragionamento vale per le droghe. I radicali non sono per la droga. È una distorsione voluta dal potere non-democratico italiano. Siamo antiproibizionisti, cioè riteniamo che la strada finora adottata per sconfiggere una tale piaga sia stata una scelta fallimentare. Emma Bonino ripete sempre che bisogna «regolamentare e legalizzare» per poter battere il fenomeno, disarmare gli spacciatori, sottrarre alla criminalità organizzata e alle mafie questo enorme business, che serve poi anche per finanziare il terrorismo internazionale e il traffico di armi. In Italia, oggi, la droga circola liberamente. Non si tratta infatti di liberalizzare, ma di legalizzare, cioè di porre sotto il controllo dello stato un fenomeno che è liberalizzato
e fuori controllo.
Bisognerà raccontarla, un giorno, la storia del Partito radicale. Questo sconosciuto.