15-X, Barcelona, taula rodona amb Didier Eribon i Miguel Morey, ŽLlegir a Michel Foucault avuiŽ

25 anys sense l´arqueòleg del saber

Llegir a Michel Foucault avui
Amb Didier Eribon i Miguel Morey

Michel Foucault és una de les figures centrals de la vida intel·lectal francesa del segle XX. Va renovar el plantejament i el pensament de les ciències socials, des de la filosofia, la política, o la psicología, però mai va voler ser considerat expressament com un historiador de les idees ni de les ciències en el sentit clàssic d´aquests termes. L´única denominació que va admetre fou la d´arqueòleg, aquell que explora els orígens i el desenvolupament de la cultura.

"El món que coneixem no és aquesta figura simple en suma, en la que tots els esdeveniments s´han esborrat per tal d´accentuar poc a poc els trets essencials, el sentit final, el valor primer i últim; al contrari, es tracta d´una miríada d´esdeveniments entrecreuats, Creiem que el nostre present s´arrepenja sobre intencions profundes, necessitats estables; demanem als historiadors que ens convencin. Però el veritable sentit històric reconeix que vivim, sense referències ni coordenades originàries, en miríades d´esdeveniments perduts"

Michel Foucault va qüestionar temes com la bogeria, el pensament mèdic, el sistema penitenciàri o la sexualitat, introduïnt un plantejament crític de les institucions socials. Va redissenyar la història del present posant en entredit els conceptes tradicionals de poder, sobirania i norma social.

Als 25 anys de la seva mort, els proposem una reflexió de l´obra foucaultiana i la seva herència en el pensament contemporàni a través de dos especialistas de la seva obra: Miguel Morey (filòsof) i Didier Eribon, considerat el biògraf més important de Michel Foucault.

Didier Eribon és profesor de Filosofia i Ciències humanes i socials a la Universitat d´Amiens. També ensenyà a la Universitat de Berkeley (Estats Units). És autor, entre d´altres, de Reflexiones sobre la cuestión gay (Anagrama, 2001), Una moral del minoritario (Anagrama, 2004) i de la biografia de Michel Foucault publicada el 1992 per Anagrama. L´any 1998 guanyà el prestigiós Brudner Prize que cada any atorga la Universitat de Yale.

Miguel Morey, ex-col·laborador de El Viejo Topo i membre del Col·legi de Filosofia, actualment és catedràtic de Filosofia de la Universitat de Barcelona. D´entre les seves publicacions destaquen especialment Camino de Santiago (1987) i El orden de los acontecimientos (1988).


Michel Foucault és una de les figures centrals de la vida intel·lectal francesa del segle XX. Va renovar el plantejament i el pensament de les ciències socials, des de la filosofia, la política, o la psicología, però mai va voler ser considerat expressament com  un historiador de les idees ni de les ciències en el sentit clàssic d’aquests termes. L’única denominació que va admetre fou la d’arqueòleg, aquell que explora els orígens i el desenvolupament de la cultura.

“El món que coneixem no és aquesta figura simple en suma, en la que tots els esdeveniments s’han esborrat per tal d’accentuar poc a poc els trets essencials, el sentit final, el valor primer i últim; al contrari, es tracta d’una miríada d’esdeveniments entrecreuats (…) Creiem que el nostre present s’arrepenja sobre intencions profundes, necessitats estables; demanem als historiadors que ens convencin. Però el veritable sentit històric reconeix que vivim, sense referències ni coordenades originàries, en miríades d’esdeveniments perduts”

Michel Foucault va qüestionar temes com la bogeria, el pensament mèdic, el sistema penitenciàri o la sexualitat, introduïnt un plantejament crític de les institucions socials. Va redissenyar la història del present posant en entredit els conceptes tradicionals de poder, sobirania i norma social.

Als 25 anys de la seva mort, els proposem una reflexió de l’obra foucaultiana i la seva herència en el pensament contemporàni a través de dos especialistas de la seva obra: Miguel Morey (filòsof) i Didier Eribon, considerat el biògraf més important de Michel Foucault.

Didier Eribon és profesor de Filosofia i Ciències humanes i socials a la Universitat d’Amiens. També ensenyà a la Universitat de Berkeley (Estats Units). És autor, entre d’altres, de Reflexiones sobre la cuestión gay (Anagrama, 2001), Una moral del minoritario (Anagrama, 2004) i de la biografia  Michel Foucault publicada el 1992 per Anagrama. L’any 1998 guanyà el prestigiós Brudner Prize que cada any atorga la Universitat de Yale.

Miguel Morey, ex-col·laborador de El Viejo Topo i membre del Col·legi de Filosofia, actualment és catedràtic de Filosofia de la Universitat de Barcelona. D’entre les seves publicacions destaquen especialment Camino de Santiago (1987) i El orden de los acontecimientos (1988)