campanya ´Catalans Sense Fronteres´

 

 

Els catalans no tenim fronteres.
Tenim un país que creix
a cada poble,
a cada comarca,
a cada iniciativa
que emprenem junts.

Fa 350 anys el Tractat dels Pirineus va segellar el final d’una guerra partint el territori dels catalans entre dos estats: Espanya i França. Aquest fet va suposar una repressió cultural i lingüística que, malgrat tot, no ha aconseguit fer desaparèixer la catalanitat d’aquests territoris. Als inicis del segle XXI creix la voluntat d’anar esborrant cada vegada més la frontera que es va imposar fa 350 anys i volem anar teixint vincles culturals, socials i econòmics per treballar per un futur en comú entre el nord i el sud de Catalunya.

Òmnium Cultural i la Federació impulsen la campanya “Catalans sense Fronteres” a través d’un treball continu amb entitats de la Catalunya Nord i del Principat. "Catalans sense fronteres" te un doble objectiu: divulgar i donar a conèixer aquest fet històric entre la població general i iniciar nous projectes de relació entre entitats i institucions del nord i el sud de Catalunya.

El primer pas de la campanya ha estat l´elaboració d´un manifest que hem distribuit entre entitats i persones físiques per tal de recollir adhesions i enfortir vincles entre entitats i persones del nord i el sud de Catalunya.

adhereix-hi


Coincidint amb el 350 aniversari de la signatura del Tractat dels Pirineus, Criteri proposa 7 accions per commemorar el 7 de novembre. Amb aquest tractat s’inicia la pèrdua de llibertats nacionals i la fragmentació nacional, que tindrà la seva continuïtat el 25 d’abril el 1707 amb la Batalla d’Almansa, l’11 de setembre de 1714 a Barcelona i l’11 de juliol de 1715 a les Illes. Aquesta data també significa l’inici d’una divisió artificial al nostre país, un mur de la vergonya que no té sentit al segle XII.

És per això que us proposem 7 idees pel 7 de novembre:

1. Assistir als actes reivindicatius i lúdics organitzats a Perpinyà en motiu d’aquest 350 aniversari

2. Fer una aportació econòmica al Casal Jaume I de Perpinyà

3. Demanar al teu municipi que aprovi una moció de rebuig al Tractat dels Pirineus

4. (re)Llegir llibres com “Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos” de Joan-Lluís Lluís, “Quim sem els catalans del Nord”, o “El tractat dels Pirineus, visió catalana de la història”

5. Tastar i conèixer els vins del Rosselló i de tota la Catalunya Nord

6. Saber com va anar la resistència catalana a l’ocupació francesa a través de diferents materials, com la novel•la “Rebels de tramuntana” de Joan Soler Amigó o bé el CD “Angelets de la Terra” de Jordi Barre.

7. Conèixer què va ser el Tractat dels Pirineus i les seves conseqüències a través d´aquest reportatge: http://vimeo.com/6666784

X-2010