la política lingüística està a les mans de ´Madrid´, no de ´Brusel.les´

Montilla demana a l'Estat que treballi perquè es pugui parlar català al Parlament Europeu el 2010

El president de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat aquest dimecres que la presidència de torn de la Unió Europea que exercirà l'estat espanyol durant el primer semestre del 2010 hauria de servir per impulsar l'ús de la llengua pròpia de Catalunya al Parlament Europeu. En aquest sentit, Montilla ha demanat al govern de l'Estat que treballi per a fer-ho possible. 'Hem proposat al govern d'Espanya revisar i millorar els acords actuals entre l'Estat i les institucions de la UE per l'ús de les llengües oficials. En el cas de l'Eurocambra, volem concloure un acord per l'ús d'aquestes llengües també als plens', ha assegurat el cap de l'executiu català.

"La presidència espanyola de la UE constituirà una immillorable oportunitat perquè Espanya es mostri a Europa tal com ha de ser: plural, diversa i multilingüe", ha dit Montilla en un discurs pronunciat aquest vespre durant la recepció d'any nou que ha ofert el president de la Generalitat a la comunitat catalana de Brussel·les.

José Montilla també ha demanat més participació de Catalunya a les institucions europees. "El 2010 també hauria de ser un bon moment per impulsar els mecanismes de participació de les comunitats autònomes en els afers europeus". Si bé el nou Estatut reconeix el dret de Catalunya a tenir veu pròpia a les institucions comunitàries, la Unió Europea només reconeix com a interlocutor polític el govern espanyol.

L'oficialitat del català a les institucions comunitàries és una de les històriques reclamacions de la Generalitat i la societat catalana. A dia d'avui, però, no es pot utilitzar a les sessions plenàries de l'Eurocambra perquè no és una de les 23 llengües que la Unió Europea considera oficials. No obstant això, el seu ús està permès als plenaris del Comitè de les Regions i a les reunions del Consell de la Unió Europea gràcies a un acord subscrit l'any 2005 entre el govern espanyol i les institucions europees. L'acord també preveu que els ciutadans es puguin adreçar per escrit en llengua catalana al Parlament Europeu i la resposta que rebin serà en català.

La dificultat de convertir el català en llengua oficial radica en el fet que són els estats membres els encarregats de decidir quines llengües són oficials i quines no. Caldria que el govern espanyol presentés formalment la petició i que la resta de socis li donessin suport. Per això Montilla ha dirigit a Madrid la seva petició.

29-I-09, acn, eldebat