7-III, Brusel.les, manifestació, ‘10.000 a Brussel·les per l´autodeterminació’

La campanya ‘10.000 a Brussel·les per l'autodeterminació’ vol internacionalitzar “el conflicte” català
La idea és ben simple: manifestar-se per la independència, però no pas a Catalunya, sinó a Brussel·les. Aquest dijous ha començat la campanya ‘10.000 a Brussel·les per l'autodeterminació’, que des de fa mesos, a través de un bon número de blogs i fòrums, està mobilitzant milers de catalans perquè participin en una manifestació per la independència de Catalunya el proper 7 de març als carrers de Brussel·les. La plataforma organitzadora de la iniciativa és Deumil.cat, que ha presentat la seva iniciativa al Col·legi de Periodistes. El catedràtic Enric Canela ha explicat que els objectius són “internacionalitzar el conflicte de Catalunya, que és pacífic, però ha de figurar a l'agenda del món”, i “que els partits posin als seus programes l'autodeterminació com a objectiu”.

El criminòleg David Morgades ha explicat que la iniciativa va néixer fruit de la casualitat i que no hi ha cap partit polític al darrera. 10.000 a Brussel·les per a l'autodeterminació de la nació catalana va néixer a partir dels comentaris a l'article Perplex, jo?, que va publicar Canela el 6 de setembre del 2008 al Bloc Gran del Sobiranisme. Pels comentaris del seus lectors es va iniciar immediatament la difusió a través d'un grup del Facebook i de la web deumil.cat.
”'Volem exercir el dret d'autodeterminació i volem que estigui a l'agenda internacional”, ha explicat la representant de Sobirania i Progrés Elisenda Paluzie, en la mateixa línia que Canela. Paluzie ha explicat que s'han fet propostes de viatge amb autocar des de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, o amb avió. També ha destacat que han portat a terme un espot publicitari, que s'ha visualitzat durant la roda de premsa. Canela també ha dit que s'estan fent els contactes a Brussel•les per si es poden reunir amb algun membre de la Comissió Europea.

Canela ha manifestat que Catalunya “ha de decidir si vol ser una regió espanyol com Andalusia o la Rioja o vol ser un estat independent”. “Hem d'aconseguir que es faci un plebiscit per a l'autodeterminació”, ha ressaltat. Els components del consell Deumil.cat són persones vinculades a la societat civil, alguns militants de partits polítics catalanistes i independentistes sense cap càrrec rellevant. Les plataformes sobiranistes com la PDD i Sobirania i Progrés estan representades dins del consell.

Durant la seva intervenció, Canela ha demanat als partits polítics que se sumin a la seva iniciativa, tot i que ha rebutjat que cap partit vulgui capitalitzar-la. “És el poble de Catalunya qui reclama el dret a l'autodeterminació”, ha dit.

Personalitats que donen suport a la iniciativa
Entre d'altres, ja han donat suport a la iniciativa el filòsof i professor visitant de Dret Constitucional a la Universitat de Buffalo Antoni Abad; l'escriptor Sebastià Alzamora, l'escriptor i periodista Víctor Alexandre; els diputats d'ERC Pere Aragonès i Uriel Bertran; l'expresident del Parlament Heribert Barrera; el fundador president del CIEMEN, Aureli Argemí, el president del Casal Argentí de Barcelona, Diego Arcos; l'advocada i membre d’RCat Rut Carandell, el president sectorial Immigració de CDC, Àngel Colom; el president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, i el diputat de CiU Francesc Homs.

Altres persones que hi ha donat suport són l'actor i director Joel Joan; el professor del dret constitucional a la UPF, Hèctor López Bofill; la directora del Centre d'Anàlisi Econòmica i de les Polítiques Socials de la UB i representant de Sobirania i Progrés, Elisenda Paluzie; la presidenta de la PDD, Elisenda Romeu; el periodista Josep Puigbó; els escriptors Màrius Serra, Isabel-Clara Simó i Matthew Tree, i l'escriptor, professor de Dret Administratiu a la URV i membre d'ERC Jaume Renyer.
22-I-09, agcs, eldebat