ERC valora (bé) la designació de Tremosa per Artur Mas

Ridao 20090112 320
ERC considera que Tremosa afavoreix 'la unitat d'acció catalanista'
El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha insistit un cop més en la seva aposta per concórrer a les eleccions europees del pròxim mes de juny en una única candidatura que aglutini els partits catalanistes. Malgrat reconèixer la manca de suport que han rebut per part de la resta de forces polítiques catalanes, els republicans insisteixen en aquesta direcció i asseguren que encara 'hi ha temps' per a dur-ho a terme. En aquest sentit, Ridao ha valorat positivament la designació del nou candidat per part de CiU a les eleccions europees, Ramon Tramosa, en considerar que pot afavorir 'la unitat d'acció catalanista' a Europa, donat el seu perfil sobiranista.

Amb aquest nomenament CiU està rectificant 'ni que sigui tàcitament' al voltant del finançament. Així ho ha assegurat Joan Ridao, ja que Ramon Tramosa va formar part en el seu dia del col·lectiu d'economistes que es van posicionar clarament en contra de l'acord Mas Zapatero en relació amb l'Estatut, els anomenats 'Economistes pel No', abonant en la pràctica, segons Ridao, 'les mateixes posicions que van portar ERC a votar no a l'Estatut'. Aquest perfil fa del nou candidat de CiU a les eleccions europees un element que 'pot afavorir l'entesa i l'acord entre ERC i CiU'.

Esquerra qüestiona, malgrat tot, la continuïtat d'aquesta aposta de marcat perfil sobiranista, i ha considerat que la federació nacionalista només s'enrecorda del sobiranisme quan hi ha eleccions europees. Segons Ridao, amb aquesta actitud sembla que CiU vulgui 'desterrar el sobiranisme' cada quatre anys a Brussel·les.

Ridao ha assegurat que ERC continuarà apostant per la candidatura unitària catalanista a les eleccions europees del juny, amb la voluntat d'aconseguir que el catalanisme obtingui representació a nivell europeu i per tractar de trencar la bipolarització entre PP i PSOE en aquest àmbit.

ERC celebra la posició “bel·ligerant” del Govern en el finançament

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha valorat positivament l'actuació del Govern en aquest darrer tram de les negociacions del nou model de finançament amb l'Estat, en considerar que ha demostrat una posició “clara i inequívoca” de rebuig a la proposta de model presentada pel ministre d'Economia, Pedro Solbes, plantejant una contraproposta que esmena “de manera profunda” el document. Ridao ha considerat que l'acord no és imminent, donada la “indefinició” de l'Estat en aspectes crucials del model com les xifres, i ha apostat per continuar amb les negociacions de manera “bilateral” si la proposta de model de finançament de l'Estat per a les comunitats autònomes no és satisfactòria per Catalunya.

Ridao ha tornat a demanar a CiU el seu suport en el procés de negociació, assegurant que la “fractura només afavoreix el govern espanyol”. “Som més forts quan anem de la mà”, ha insistit Ridao, que ha criticat novament l'oposició de la federació nacionalista a l'actuació del Govern en aquesta qüestió, actitud que fa pensar als republicans que CiU “només vol precipitar unes eleccions anticipades”.

Crida a la tranquil·litat
Ridao ha instat el Govern a seguir en aquesta direcció en relació a la posició de rebuig “clara i inequívoca” respecte la darrera proposta de finançament presentada per Solbes. Ara “toca tenir el cap fred i els peus calents”, ha assegurat Ridao, que ha considerat que “no hi ha pressa”. La pilota, en aquests moments, “està a la teulada del president Zapatero”, ha assegurat. “No ens hem de posar nerviosos”, ha afegit.

Segons Esquerra, una mostra de la bona actuació del Govern en la negociació són les crítiques del president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, que segons Ridao va atacar aquest cap de setmana l'actitud de l'executiu català de manera encoberta, lloant el comportament d'altres comunitats autònomes, com per exemple Galícia.

En aquesta línia, Ridao ha considerat que en cas que Zapatero decideixi precipitar una reunió del Consell de Política Fiscal, deixant de banda “qualsevol possibilitat de bilateralitat”, i sempre que el Govern no estigui en condicions d'abonar la proposta definitiva de l'Estat, Catalunya hauria de quedar desvinculada d'aquesta proposta “i continuar negociant”.
13-I-09, agcs, eldebat