el finançament dels partits, un expoli a tots i cadascú de nosaltres

El Partit de la Llibertat Individual (P-LIB) expressa la seva sorpresa després de conèixer la notica que el Tribunal de Comptes, encarregat entre altres coses de fiscalitzar el finançament dels partits polítics, porta més de cinc anys sense presentar l'informe sobre la mateixa. Aquests informes són imprescindibles perquè l'opinió pública sàpiga en què es gasten els partits els diners dels contribuents. És simptomàtic que els integrants del TdC siguin principalment polítics que exerceixen càrrecs en els seus respectius partits, la qual cosa tal vegada tingui alguna cosa que veure amb aquest injustificable retard de cinc anys en la seva funció de control sobre els mateixos.

La inclusió en l'informe d'aquest any de les fundacions dels grans partits és reveladora d'una situació que el P-LIB ja ha denunciat en el passat: aquestes fundacions són mers instruments de recaptació de subvencions addicionals a les directament estipulades per al funcionament dels partits. És a dir, són maquinàries destinades a la captació d'encara més diners dels contribuents per als partits del establishment.

El P-LIB exigeix que, igual que els ciutadans es veuen obligats a rendir comptes tots els anys davant l'Agència Tributària, els partits polítics hagin de fer-ho davant el TdC sense favoritisme ni dilació. El TdC ha de compondre's exclusivament per professionals independents de qualsevol partit polític, i presentar en el termini oportú els seus informes sobre els partits polítics.

El P-LIB considera il·legítima el finançament estatal dels partits polítics i reitera el seu compromís estatutari com a única formació política espanyola que renuncia expressament a tota subvenció amb càrrec als diners dels ciutadans. Demanem a tots els altres partits que segueixin l'exemple lliberal, renunciïn a obligar als ciutadans a finançar-los per via fiscal i es nodreixin exclusivament de les quotes i donacions voluntàries dels seus seguidors.

El Secretari d'Organització del P-LIB, Javier López, ha declarat sobre aquest tema que “malgrat la seva debilitat econòmica, el P-LIB s'enorgulleix de no costar-li ni un cèntim a aquells que no comparteixen les seves idees, i considera contrari a l'ètica més elemental que els altres partits no facin fàstics als diners extrets fiscalment a la població”. Ha afegit que “és particularment lamentable que en el seu últim dia en el ministeri Trinidad Jiménez concedís un milió d'euros a la fundació del PP i un altre milió a la del PSOE, demostrant una vegada més la falta d'escrúpols i la rampinya econòmica de la casta política espanyola”.

15-II-12, p-lib