Alt Comissionat ONU: “El patiment dels emigrants a Líbia és una ofensa a la consciència de la humanitat”

emigrants a LíbiaL’Alt Comissionat per als drets humans, Zeid Ra’ad Al Hussein, ha denunciat aquest dimarts les horribles condicions de detenció dels emigrants a Líbia.

Quan els inspectors de drets humans de l’ONU van visitar diversos centres de detenció d’emigrants a principis de novembre, van descobrir que milers de persones vivien en condicions insalubres, amuntegats en magatzems, famolencs i sense accés als serveis bàsics. Molts van reportar abusos físics, incloent-hi treball forçós i violència sexual.

“Molts d’ells ja han estat exposats al trànsit, segrestos, tortura, violacions i altres tipus de violència sexual, treball forçós, explotació, violència física severa, fam i altres atrocitats en el transcurs del seu viatge a través de Líbia, sovint en mans de traficants”, ha informat Zeid.

“El patiment dels migrants a Líbia és una ofensa a la consciència de la humanitat”, ha declarat.

Segons el departament libi de combat a l’emigració il·legal, a principis de novembre prop de dinou mil persones estaven detingudes en centres gestionats pel govern.

Un emigrant explicava als inspectors que va estar detingut al centre de Tarik al-Matar, on prop de 2.000 persones estaven amuntegats al magatzem sense banys que funcionessin.

Diverses dones van explicar haver patit violència sexual per part de traficants i dels guàrdies dels centres, incloent-hi violacions.

L’Alt Comissionat ha fet una crida a les autoritats a alliberar els emigrants detinguts i a jutjar aquells que han realitzat els abusos i violacions dels drets humans.

La Cort Internacional de Justícia segueix recollint proves perquè els crims en contra dels emigrants a Líbia no quedin impunes, ha dit la fiscal, Fatou Bensouda, davant el Consell de Seguretat el 8 de novembre.”Alguns crims podrien ser de la competència de la Cort”, va declarar.

Les declaracions d’avui de l’Alt Comissionat per als drets humans, Zeid Ra’ad Al Hussein, denunciant les horribles condicions de detenció dels emigrants a Líbia, són un dur cop a la política de la Unió Europea que actua com a encobridor necessari de totes aquestes violacions dels drets humans.