"Volem Déu!" (el nacionalcatolicisme es reexpandeix per Europa)

La dreta nacionalista polonesa va voler fer un senyal a Brussel·les que no admetran ingerències ni una Europa que no enfonsi les seves arrels en el cristianisme. I ho va fer amb una forta mobilització ciutadana pel centre de Varsòvia. Desenes de milers de manifestants –mitjans locals parlaven de més de cent mil– van participar en la marxa anual que convoquen grups ultranacionalistes i que commemora el dia de la Independència de Polònia.

El lema sota el qual s’organitzava no deixava dubtes: “Estimem Déu”, una crida reivindicativa a la importància del catolicisme en la identitat europea . Les pancartes i banderes anaven en aquesta direcció. Criticaven la Unió Europea (UE), l’ avenç de l’islamisme o la política d’acollida de refugiats impulsada per Brussel·les, a la qual fins ara el Govern polonès no s’ha adherit.

Aquesta marxa anual organitzada per grups ultres va néixer el 2009 i cada any ha anat creixent i ampliant el seu espectre fins a convertir-se en un fenomen social, que ahir va superar totes les expectatives. El lema “ Estimem Déu” pretén recordar que Polònia és el “bastió de la fe i la religiositat” a Europa, així com reivindicar “el catolicisme davant l’ateisme imposat des d’Europa”, va dir ahir el portaveu de l’organització, Robert Bakiewicz.

Aspecte de la manifestació nacionalista al seu pas ahir pel centre de Varsòvia Aspecte de la manifestació nacionalista al seu pas ahir pel centre de Varsòvia (EFE)

Per Bakiewicz és important no oblidar que “l’ Església i la seva lluita ha estat durant segles la pedra angular i el fonament d’Europa” i és fonamental per evitar la islamització del continent.

Entre els manifestants també es podien llegir altres eslògans clàssics d’aquesta mobilització, com “ Déu, honor i pàtria” i “ Glòria als nostres herois”. Amb ells, altres de més clarament xenòfobs, com “La Polònia pura és la Polònia blanca”, “ Emporteu-vos els vostres refugiats” (referit a la UE) i algun vell record a l’extinta Unió Soviètica: “A cop de martell, a cop de falç, vencerem la gentussa vermella”. Un dels oradors va assenyalar que “la cultura cristiana és superior a la cultura islàmica”. Tot i això, segons l’agència Afp, la majoria dels manifestants a qui preguntava negaven que la manifestació tingués alguna motivació política o religiosa i recordaven que només era una mostra d’exaltació del seu dia nacional.

“No som aquí en suport del Govern, la majoria de nosaltres no té afiliació política”, assenyalava un treballador de la construcció, de 43 anys, natural de Piaseczno, una localitat propera a la capital.

En edicions anteriors, el 2013 i el 2014, la marxa va acabar amb enfrontaments entre grups nacionalistes i d’extrema esquerra, amb desenes de detinguts i aldarulls fins a la matinada. Tot i això, des de la victòria a les eleccions del 2015 del partit nacionalista-conservador Llei i Justícia, la marxa s’ha desenvolupat sense sobresalts. Encara que com va tornar a passar ahir, sempre sota un fort dispositiu policial.

La jornada, festiva a Polònia, commemora la recuperació de la independència al final de la Primera Guerra Mundial, el 1918, després de més d’un segle en què va deixar d’existir com a Estat independent i el seu territori va estar repartit entre Prússia (després imperi alemany), Rússia i l’ imperi austrohongarès.

12-XI.17, lavanguardia