Iraq amenaça atacs i vol empresonar el President kurd pel referèndum d’autodeterminació

Iraq amenaça atacs i vol empresonar el President kurd pel referèndum d’autodeterminació

President kurd

El Consell de Seguretat del Kurdistan iraquià ha anunciat avui que ha rebut “missatges amenaçadors” per part de les forces de seguretat iraquianes, incloent-hi les unitats de la Mobilització Popular Xiïta, que estarien preparant “forts atacs” contra els kurds. Contestant a les provocacions iraquianes el President kurd ha reafirmat que el referèndum del mes passat va ser “l’expressió de la voluntat del poble kurd”, i ha afegit que les autoritats kurdes són plenament conscients que després de la consulta han de seguir les negociacions amb Bagdad.

En un missatge publicat al compte oficial de Twitter, el Consell ha precisat que les forces iraquianes podrien dur a terme atacs des del sud i l’oest de la província de Kirkuk, i fins i tot des del nord de Mossul.

En un comunicat de premsa, el govern autònom del Kurdistan iraquià ha volgut deixar clar que el primer ministre i comandant de les forces armades iraquianes, Haider Al Abadi, serà considerat responsable de qualsevol incident o acte de violència que pugui succeir a les zones en disputa entre Bagdad i Erbil.

En la nota, el govern kurd ha destacat que Abadi ha amenaçat les milícies peixmerga kurdes sobre les conseqüències de qualsevol conflicte amb les forces federals en les zones en disputa.

La notícia arriba després que el Tribunal de Rusafasecció del Tribunal Suprem de l’Iraq, ha emès un ordre d’arrest contra els membres de l’Alt Comitè per al referèndum del Kurdistan acusats d’haver dirigit la consulta per la independència kurda, malgrat les ordres de la Cort Suprema federal de l’Iraq.

En un comunicat de premsa, el portaveu del Consell Superior del Poder Judicial, Abdul Sattar Birqdar, ha dit: “La Cort ha emès un ordre d’arrest per al cap i els membres del comitè que ha supervisat el referèndum a la regió del Kurdistan.”

La decisió del tribunal ha estat evidentment contestada per les autoritats kurdes d’Erbil. En un comunicat enviat a l’emissora kurda “Kurdistan 24”, el President del Comitè Superior per al referèndum, Mohammed Salih, ha declarat que l’ordre de detenció és “una” decisió política. Segons Salih, les mesures adoptades pel govern federal recorden les del règim passat de Saddam Hussein.

El passat 9 d’octubre, el Consell de Seguretat Nacional iraquià, presidit pel primer ministreHaider Al Abadi, ha elaborat una llista dels noms dels empleats públics de la regió autònoma del Kurdistan directament involucrats a l’organització del referèndum d’independència considerat il·legal per part de Bagdad.

Ahir, en una roda de premsa, el primer ministre va respondre amb evasives, Abadi a una pregunta sobre l’emissió d’una ordre d’arrest contra el president de Kurdistan, Masoud Barzani: “Alguns han estat inclosos en la llista. Estem establint procediments legals relacionats en aquest sentit”.

Ahir durant una reunió amb el cap de la missió diplomàtica de la UE a l’Iraq, Ramon BlecuaBarzani va reafirmar que el referèndum del mes passat va ser “l’expressió de la voluntat del poble kurd”, i ha afegit que les autoritats kurdes són plenament conscient que la consulta ha de seguir les negociacions amb Bagdad. Barzani ha reiterat que estava preparat per dialogar amb el govern federal.

L’ambaixador Blecua va coincidir amb Barzani que només “a través del diàleg i les negociacions” les dues parts poden resoldre la controvèrsia en curs. En els últims dies, Barzani ha declarat que estava disposat a obrir negociacions amb Bagdad.