penosa i patètica partitocràcia davant la major crisi espanyola

, Sevilla, , Sevilla / Madrid

28/09/2017 - 00:41h

“Jo sempre defensaré l’ Estat de dret, la legalitat i la igualtat dels ciutadans”, va dir ahir des de Lisboa la presidenta de la Junta d’ Andalusia, Susana Díaz.

El PSOE andalús busca la quadratura del cercle per donar suport aquesta tarda a la proposició no de llei de Ciutadans al Parlament d’ Andalusia en suport al Govern espanyol contra el procés sobiranista català. La mateixa proposta que va portar la formació d’Albert Rivera al Congrés la setmana passada i que, per ordre final de Pedro Sánchez, va ser rebutjada pel grup socialista, amb l’excepció de ­quatre diputats, tres dels quals ­precisament andalusos, que es van abstenir.

Cs, que acaba d’arribar a un acord amb el PSOE andalús per votar els pressupostos de l’any que ve, va posar Díaz en un bon conflicte Una jugada que els socialistes andalusos no s’esperaven de Juan Marín, el seu aliat taronja. Però ahir al grup socialista andalús ja donaven per fet que avui hi haurà acord, després que Marín va assegurar que no veia cap inconvenient a acceptar les esmenes socialistes al text. El portaveu socialista andalús, Mario Jiménez, no va voler llançar més gasolina a l’incendi amb Ferraz i va assegurar que busquen un “equilibri” entre les directrius de la direcció federal del PSOE i la iniciativa de Cs. Però també va deixar clar que l’objectiu és aconseguir el “màxim acord” perquè del Parlament d’ Andalusia en surti avui una posició ferma en suport “a les institucions de l’ Estat en la defensa de l’ordre consti­­­tucional”.

Dimarts de la setmana passada Sánchez va optar per rebutjar la mateixa iniciativa de Rivera, perquè entenia que era una “provocació irresponsable” que buscava la confrontació i la divisió entre blocs. El líder de Cs va vetar l’esmena del PSOE en defensa d’un diàleg ­polític per buscar solucions a aquesta crisi, amb l’argument que no hi ha res a dialogar amb Puigdemont després del seu “cop a la democràcia”.

Malgrat les conseqüències previstes, doncs, Sánchez va dir prou. I l’endemà va trucar a tots els presidents autonòmics socialistes per explicar-los la seva posició i instar-los a no picar l’ham de Cs en els seus respectius parlaments. La conversa entre Sánchez i Díaz va tornar a ser molt aspra. El malestar entre ells dos no amaina. La derrota a les primàries encara irrita la presidenta andalusa, i l’abstenció, disfressada com un error, de tres parlamentaris andalusos al Congrés es va entendre com un nou toc d’atenció. Els socialistes andalusos no s’oposaven en realitat a les esmenes que Sánchez va voler introduir al Congrés, però els va molestar que l’ actitud final fos fixada “manu militari” per Sánchez, al marge de qualsevol debat dins el grup parlamentari. I també va molestar que Ferraz els digués com a ordre taxativa que la federació més poderosa del PSOE no podia anar per lliure en un tema tan delicat. Ferraz els va comunicar –a la federació andalusa i a tots els territoris socialistes– que “no s’aprovi res” sense el seu vistiplau.

Juan Cornejo, secretari d’organització del PSOE andalús, reconeix que en els aspectes bàsics no hi ha cap discrepància entre Sánchez i Díaz, “perquè el més important és que coincideixen que no hi ha democràcia sense legalitat”. “Per què no hauríem de voler que torni la normalitat, la legalitat, que hi hagi diàleg?”, assenyala Cornejo. Però Mario Jiménez, tot i que ahir no va descartar presentar una esmena in voce per apel·lar al diàleg institucional després de l’1- O, va establir les prioritats: “Els pro­blemes polítics s’han de resoldre amb diàleg polític. Però, davant un moment com aquest, el que compta és la tornada a la legalitat, a l’ Estatut i la Constitució. Després, quan això es resolgui i es torni a l’ordre constitucional, hi ha d’haver el diàleg polític”.