AENA boicoteja la seva gallina dels ous d’or

Resultat d'imatges de aenaEntre el 2011 i el 2014, en ple debat sobre la privatització d’Aena i amb la gestió individualitzada de Barajas i el Prat a sobre de la taula, el gestor va facilitar els resultats per aeroports, que van revelar l’elevada rendibilitat de l’aeroport de Barcelona i el fort endeutament de Barajas. El 2014, l’últim exercici publicat, Barcelona encapçalava clarament els ingressos d’Aena, amb un resultat –abans d’impostos– de 339 milions d’euros, el que suposa més del 50% del total de la xarxa d’aeroports, que va ascendir a 651,6 milions. Per la seva part, l’aeroport de Barajas va registrar un resultat abans d’impostos de 27,54 milions d’euros, un 4,2% del total. En canvi, Madrid concentra un 44,54% del deute, mentre que Barcelona suma un 11,34% del total. Després de la sortida a borsa del 49% d’Aena, el gestor aeroportuari espanyol va deixar de publicar resultats per aeroports després que el Govern inclogués la nova regulació dins de la l lei 18/2014 de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència.

13-VIII-17, lavanguardia

Malgrat que el Prat és considerat l’aeroport més rendible de la xarxa espanyola i que va ser la instal·lació que va tirar dels ingressos d’Aena durant els anys negres de la crisi gràcies a l’auge turístic de Barcelona, l’aeroport de Madrid continua sent la nena d’Aena. El pla estratègic del gestor aeroportuari per als pròxims cinc anys, el DORA 2017-2021 preveu que la instal·lació madrilenya rebrà 445 milions d’inversions, la qual cosa equival al 20% o a un de cada cinc euros del pla de despesa total d’Aena, que ascendeix a 2.185,41 milions d’euros.

Mentrestant, el pressupost de l’aeroport de Barcelona per al mateix període ascendeix a 157,1 milions d’euros, la qual cosa suposa un 7,1% del total de la xarxa. De fet, el del Prat, que creix a un ritme superior al 10% anual, és el tercer aeroport en inversions, ja que Palma rebrà 296 milions d’euros, principalment per a l’“adaptació al disseny funcional de l’aeroport”, segons recull el document del DORA, aprovat pel Consell de Ministres el mes de gener passat.

Les previsions de creixement d'Aena per al Prat han quedat obsoletes
 
Les previsions de creixement d'Aena per al Prat han quedat obsoletes (EFE)

La partida de Seguretat de persones i instal·lacions, última font de conflicte al Prat, es “menjarà”pràcticament la meitat del pressupost d’inversions a l’aeroport de Barcelona. En els pròxims cinc anys, Aena invertirà 73,68 milions d’euros en seguretat, fet que suposa un 46% del total pressupostat. Per la seva part, l’aeroport Adolfo Suárez de Madrid rebrà 125,53 milions d’euros per a seguretat. La segona gran partida en el pressupost, considerada estratègica per Aena, és la “remodelació de l’edifici dic sud i plataforma”, amb 24,98 milions d’euros, que es concentra entre els pròxims tres exercicis.

Pel que fa a les previsions de trànsit de l’aeroport de Barcelona, el DORA també es queda curt. El document preveu 47,2 milions de passatgers per al 2021, una xifra que segurament se superarà aquest mateix any, amb la instal·lació en ple apogeu del low cost de llarg radi i amb forts augments de trànsit de les companyies de baix cost tradicionals. Si l’aeroport manté el ritme de creixement que acumula fins al juny, el 8,5%, podria tancar un nou any de trànsit rècord amb prop de 48 milions de passatgers. Si les partides pressupostàries del DORA es calculen en relació amb el trànsit de passatgers, moltes ja queden obsoletes abans d’executar-se. La capacitat màxima de l’aeroport de Barcelona, de 55 milions de passatgers, podria superar-se abans de complir-se el quinquenni del DORA, fet que suposaria noves inversions que no estan previstes.

13-VIII-17, A. Gastesi, lavanguardia