una -perillosa- societat malalta

13904218402092Els polítics marroquins tornen a estar a la picota. En aquesta ocasió, pel seu silenci i la passivitat per la violació col·lectiva patida per una dona a la part posterior d’un autobús de línia regular a Casablanca, un fet que manté commocionat el país i els mitjans de comunicació nacionals. Sis menors d’entre 15 i 17 anys estan detinguts sota arrest domiciliari per aquest succés.

Una vegada més, la resposta de la societat civil marroquina ha anat molt per davant dels seus polítics. Concentracions espontànies convocades a través de Facebook es van celebrar dimecres a Casablanca, Rabat i altres ciutats. Centenars de dones, avalades per alguns homes, es van reunir “en defensa de la nostra dignitat”. Podien llegir-se lemes com “les lleis per als homes, les violacions per a les dones”, o “no impediu a les vostres filles de sortir... ensenyeu els vostres fills a respectar-les”.

Els fets de Casablanca tenen, a més, elements molt sòrdids. L’agredida és una dona de 26 anys, de nom Zineb, que pateix trastorns mentals des dels 14. Encara que els fets es van pro­duir fa tres mesos, s’han conegut després que els joves pugessin diumenge passat a les xarxes socials les imatges que ells mateixos van gravar, en què aparei­xien rient i fent bromes mentre consumaven l’atac. Malgrat les protestes i les llàgrimes de la dona, veïna dels seus agressors al barri Maaguiz de Casablanca, els joves van seguir endavant amb les seves vexacions, sense que la resta dels passatgers mogués un dit per evitar-ho.

Una de les manifestacions convocades contra els abusos a dones a Casablanca, després de l'atac Una de les manifestacions convocades contra els abusos a dones a Casablanca, després de l'atac (EFE)

El conductor del bus municipal tampoc no va fer res, malgrat que era conscient del que estava passant. La policia es queixa amargament sobre el fet que ningú, ni la víctima, ni el conductor, ni els altres passatgers no haguessin presentat denúncia pel que va passar. “Hem actuat així que hem tingut constància dels fets a través de les xarxes socials”, una iniciativa molt poc freqüent a la Gendarmeria marroquina.

L’agressió a Zineb va tenir lloc a finals del mes de juny, una època en què havia abandonat la seva llar. Després dels fets, va tornar a casa seva i ho va explicar a la seva família. Ningú no la va creure aleshores i van atribuir el seu relat a “una altra de les seves bogeries habituals”, asseguren mitjans policials.

Només tres dies després que els mitjans marroquins traguessin a la llum els detalls de l’agressió (de fet, han concedit molt més espai a aquest tema que als atemptats de Barcelona i la mort dels joves marroquins integrants de la cèl·lula terrorista), la ministra de la Solidaritat, Igualtat, Família i Desenvolupament Social, la islamista Bassima Hakkaoui, va sortir per fi del seu mutisme.

25-VIII-17, A.S. Ruiz, lavanguardia