Rajoy empresona opositors a Erdogan

Resultat d'imatges de erdogan rajoyEl govern del president turc Recep Tayyip Erdogan estén la seva xarxa contra la dissidència fora de les seves fronteres i, de moment, sembla que ha trobat cert suporta Espanya. Ahir, a través d’una ordre de la Interpol, per petició d’Ankara, la Policia Nacional va detenir a Granada l’escriptor turc-alemany Dogan Akhanli. És el segon arrest aquest mes, després que el 3 d’agost van detenir a Barcelona el periodista Hamza Yalçin.

Akhanli va ser capturat en un hotel del centre de la capital granadina, on s’allotjava. En declaracions al diari Kölner Stadt-Anzeiger, el seu advocat alemany, Ilias Uyar, va assenyalar que encara no ha pogut parlar amb l’escriptor i va exigir que se’l deixi en llibertat mentre Espanya no pren una decisió sobre la seva possible extradició a Turquia.

La manera de procedir de Turquia és un “clar abús del dret”, va afegir el lletrat, que va assenyalar que les normes policials i jurídiques internacionals són utilitzades pel règim turc a Ankara per apaivagar l’oposició i els crítics al règim del president Erdogan.

Akhanli, de seixanta anys, és ciutadà alemany d’origen turc i des del 1992 viu a Colònia, a l’oest d’ Alemanya. L’escriptor defensa recuperar la memòria dels armenis massacrats fa més d’un segle per l’imperi otomà, un dels temes centrals de la seva obra. El Parlament alemany va reconèixer l’any passat aquestes matances com a genocidi, fet que va ser rebut per Ankara com una provocació.

L’autor, que és membre de l’associació internacional d’escriptors PEN Club, ja va passar diversos mesos a la presó preventiva a Turquia. Va ser detingut el 2010 quan viatjava a Turquia i va ser acusat d’haver comès un robatori amb homicidi. Però, segons va explicar el seu advocat de llavors, quan es van produir els fets el seu client ni tan sols es trobava al país.

Després d’un procés, Akhanli va ser absolt, però la resolució va ser anul·lada el 2013, per la qual cosa l’escriptor torna a figurar en la llista de persones buscades per les autoritats turques.

El cas de l’escriptor s’afegeix ara al del periodista Yalçin, que va ser detingut quan acabava de passar uns dies de vacances a Barcelona i viatjava cap a Londres. En el seu cas, se l’acusa de dirigir un grup terrorista. Yalçin escriu i coordina des de Suècia una revista digital, Focus de . La revista va acusar les forces espanyoles d’haver-lo emmanillat i d’haver patit “maltractament” durant la seva detenció.

Yalçin es troba des d’aleshores a la presó de Can Brians, en un mòdul d’observació i en una cel·la sol.

20-VIII-17, lavanguardia