Winnie the Pooh, prohibit a la Xina

Guasa. Los internautas chinos se mofaron del paseo que dieron Xi y Obama en el 2013 con una imagen de Winnie (más bajo y gordito) con su amigo Tigger (más alto y esbelto)

El popular osset Winnie the Pooh, protagonista dels contes infantils de l’autor anglès Alan Alexander Milne i de diverses pel·lícules de Walt Disney, ha passat a engrossir la llista negra de les autoritats xineses i s’ha convertit en persona non grata . Els responsables de la censura l’han bloquejat perquè a internet se l’identifica amb el president del país, Xi Jinping. El cas s’hauria convertit, de forma involuntària, en un assumpte sensible per a les autoritats de Pequín, a causa de la proximitat del conclave que el Partit Comunista celebrarà a la tardor, en el qual Xi renovarà el seu mandat i res, ni ningú, no li pot fer-li ombra ni cap broma mentrestant. El simpàtic osset de camisa vermella, una mica matusser però de gran cor i sempre disposat a ajudar els seus amics, va desaparèixer de les xarxes socials xineses el passat cap de setmana, segons el diari Financial Times . Els missatges amb el seu nom xinès Weini Xiao Xiong ( Winnie el petit ós) van ser censurats a Weibo , el Twitter xinès, mentre que la col·lecció d’emoticones de Winnie a Wechat (el WhatsApp xinès) va ser eliminada i apareix un missatge advertint que “aquest contingut és il·legal”. La seva desaparició no és ca­sual. Respon al pols que els censors lliuren amb els blogaires locals, que s’enginyen els més divertits trucs per esquivar les barreres i criticar les autoritats. Una línia vermella que els internautes haurien traspassat al comparar Xi amb Winnie , una cosa que en un altre país hagués semblat simpàtica, però que a la Xina és anatema. Aquest joc de comparacions va començar el 2013. Aquest any, els internautes van equiparar el passeig que van fer Xi Jinping i Barack Obama, en mànigues de camisa, a una imatge de Winnie (més baix i grassonet) amb el seu amic Tigger (més alt i esvelt). Va prosseguir el 2014, quan el president xinès es va reunir amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe , per posar fi a una crisi entre els dos països. Els blogaires els van representar amb el famós ós donant la mà al seu amic el burro Igor . I va continuar l’any 2015, quan Xi va passar revista a les tropes en un descapotable Bandera Roja i a internet va aparèixer al costat de Winnie the Pooh al seu cotxe. No és la primera vegada, tot i això, que els internautes xinesos al·ludeixen a eufemismes i fan ús del seu sentit de l’humor per eludir la censura i criticar els seus líders. Així, molts posen crancs, per exemple, quan parlen de temes censurats. L’origen de recórrer a aquest crustaci respon a un artifici que es remunta a l’antecessor de
Xi , Hu Jintao, que va promoure el concepte de societat harmo­niosa . Des d’aleshores, quan són censurats a la xarxa, diuen que estan harmonitzats , que en mandarí es tradueix com bei que jugant amb els tons en mandarí es transforma en cranc . El mentor de Xi , Jiang Zemin, també té la seva simbologia. Identificat com un gripau, va ­incorporar al socialisme xinès l’anomenat principi de la triple representativitat . En mandarí aquesta idea es tradueix com
, que jugant amb l’ordre i els tons es converteix en utilitza tres rellotges . Una manera sarcàstica de subratllar la seva aportació al socialisme amb característiques xineses , com precisa el règim de Pequín . No són aquests els únics jocs de paraules que utilitzen els crítics amb el Govern xinès. Per evitar la censura al parlar de la matança de Tiananmen, per exemple. es refereixen a la data 6/4. Però la lluita per superar La gran muralla , com es denomina el tallafocs que utilitza el règim comunista per controlar internet, cada vegada és més dura. Amb la recent mort del Nobel de la Pau Liu Xiaobo , la censura no sols ha bloquejat el nom de l’escriptor i el premi, sinó fins i tot les inicials RIP . I en aquesta pugna , l’osset Winnie ha caigut víctima del silenciós i tossut exercici al qual es lliura la censura xinesa per apaivagar qualsevol crítica al règim comunista. Un zel extremat en els últims temps a causa de la proximitat del congrés que celebrarà el Partit Comunista a la tardor. Serà un conclave decisiu, que designarà els dirigents per als propers cinc anys. Una reunió en la qual s’espera que Xi Jinping , que iniciarà el seu segon mandat, enforteixi fins i tot més el seu poder, promogui els seus aliats i margini els que li puguin fer ombra.

Els censors xinesos, tot i això, sembla que no s’han adonat que al bloquejar el simpàtic cadell d’ós, en l’afany per tenir-ho tot sota control, posaran en un compromís més d’un pare de família membre del partit. Com dirà a la seva filla, quan vagin a Disneylàndia, que no li pot comprar un osset Winnie perquè ho prohibeixen les autoritats, pel fet que se’l compara amb Xi Jinping?

19-VII-16, I. Ambrós, lavanguardia