el Sinaí, front bèlic amb DAESH

Mentre l’alliberament de Mossul, els combats per a la presa d’Al-Raqqa i l’anunci d’una contraofensiva per part de l’ Estat Islàmic ( EI) acaparen l’atenció, a l’explosiu escenari de la península del Sinaí els gihadistes de l’ EI empitjoren els atacs provocant que Egipte estengui l’estat d’emergència nacional fins a l’octubre i prolongui el toc de queda al nord d’aquesta península fronterera amb Israel des de la franja de Gaza fins al sud del país. Com a conseqüència de la persistent intimidació gihadista, Egipte i Israel mantenen un compromís especial contra un terrorisme que prova de complicar al màxim la vida d’egipcis, israelians i palestins.

“ Confirmem per fonts de la intel·ligència israeliana que existeix una coordinació de seguretat entre Israel i Egipte i que malgrat la duresa dels atacs gihadistes, les forces egípcies han registrat una sèrie d’èxits en la seva guerra contra Uilaya Sinaí, la branca de l’ Estat Islàmic a Egipte”, explica Juanjo Alarcón, subdirector general de Secindef, consultora internacional de seguretat i contraterrorisme amb seu a Israel. “Com a resultat, els terroristes intenten mantenir el nivell d’atacs que solien perpetrar fa dos o tres anys ja que el nombre d’agressions setmanals ha disminuït”, matisa aquest analista.

Però encara així i malgrat la decidida acció militar d’ Egipte i la informació estratègica que subministra Israel i altres països occidentals, entre ells Rússia, els gihadistes lleials a l’ Estat Islàmic pressionen tot el que poden a les forces de seguretat egípcies com prova l’enfrontament –qualificat oficialment d’atemptat amb bomba– que hi va haver el passat 6 de juliol a la localitat de Rafah, fronterera amb Gaza. Aquest atac es va saldar amb no pas menys de 23 soldats egipcis i uns 40 gihadistes morts. De fet, va ser aquest atemptat la causa que el primer ministre d’ Egipte, Xerif Ismail, aprovés d’urgència la pròrroga del toc de queda imposat al nord de la península del Sinaí. Aquest atac va ser reivindicat pel mateix EI, en aquell instant a punt de perdre Mossul. Ho va fer a través de la xarxa social Telegram confirmant que “diversos soldats del califat van atacar els membres de l’exèrcit apòstata a la zona d’ Al Berz, al sud de la localitat de Rafah, pròxima a la frontera egipcioisraeliana”. Dos aspectes d’aquest breu comunicat mereixen atenció. D’una banda, que els atacants són citats com “soldats del califat”, és a dir com a membres de l’ EI, i per altra, que utilitza l’expressió “apòstata”, que és com l’ Estat Islàmic qualifica sistemàticament els musulmans que no segueixen l’estricte doctrinari extremista que els caracteritza, un supòsit en el qual també entren palestins. Al contrari, segons el lèxic gihadista habitual, si l’atac hagués tingut Israel per objectiu principal s’haurien referit a infidels i creuats.

El desplegament militar egipci al Sinaí és molt notable, en proporció directa a un greu problema de seguretat internacional que no acapara l’atenció pública i que també amenaça Israel. El president egipci, Abdul Fattah al-Sissi, va revelar que 41 batallons amb un total d’uns 25.000 soldats van ser desplegats a començaments del 2017 al nord del Sinaí, on es concentra la seva campanya militar contra l’ EI. Referent a això, el directiu de la consultora internacional a què ens hem referit confirma taxativament que “ Egipte està fent grans progressos i un gran esforç per guanyar la guerra contra el terrorisme a la península del desert”. Una guerra que desenvo­lupa el grup Uilaya Sinaí (província de Sinaí), que emana de l’organització Ansar Bait al-Maqdis o Seguidors de Jerusalem, que van jurar lleialtat a l’ EI a finals del 2014 i que va expandir el seu domini al nord del ­Sinaí, on resideixen beduïns. Tot i això, el seu ambiciós intent durant l’estiu del 2015 de capturar l’àrea al voltant de la ciutat de Xeic Zuweid, al costat de la frontera de Gaza, va fracassar, deixant desenes de morts entre les forces de seguretat egípcies. Des d’aleshores, l’organització gihadista ha lluitat per mantenir un control sobre un territori que defineix com a seu.

Fonts israelianes expliquen a La Vanguardia que els activistes de la gihad global al Sinaí han atacat destacaments de l’exèrcit egipci i de la força multinacional desplegada al nord de Sinaí, “prenent el control de vehicles blindats i aplanant amb ells la tanca fronterera per provar d’infiltrar-se en territori israelià”. En aquest cas, els gihadistes van ser detinguts per blindats però davant la possibilitat que aconsegueixin traspassar la frontera, les mateixes fonts comenten en to reservat que les Forces de Defensa d’Israel ( FDI) “estarien alerta amb helicòpters i avions de combat, que Israel no dubtaria a utilitzar en cas d’un intent d’infiltració terrorista al seu territori o en el supòsit de què les batalles que tenen lloc entre l’exèrcit egipci i els combatents de l’ EI puguin convertir-se en foc d’artilleria sobre Israel.

Ara per ara, els terroristes es dediquen a agredir l’exèrcit apòstata egipci i a provar de desestabilitzar el país i la regió, un drama que intensifica l’estat d’alerta a Israel la intel·ligència del qual suposa que Uilaya Sinaí provarà de provocar situacions molt difícils a la frontera amb Israel en un intent de generar fricció entre les FDI i l’exèrcit egipci i així afectar a la relació entre Egipte i Israel i de passada comprometre, sota amenaça d’apostasia, l’ Autoritat Palestina de Cisjordània i la franja de Gaza i abduir definitivament Hamàs.

19-VII-17,E. Martín de Pozuelo, lavanguardia