Nasser Zefzafi, líder de les protestes del Rif, detingut

La fuga de Nasser Zefzafi va durar només 48 hores. El líder de l’últim moviment de protesta social del Rif, al nord del Marroc, va ser detingut dilluns a la matinada amb una altra vintena d’activistes, van informar fonts oficials. Zefzafi s’havia erigit en cap visible del malestar que va esclatar a Alhucemas per la mort de Muhsin Fikri el 28 d’octubre passat. A Fikri, li van confiscar una important partida de peix la captura del qual era il·legal i va acabar aixafat a l’interior d’un camió d’escombraries. El vídeo de la seva mort va circular per internet i va despertar la indignació popular.

Zefzafi amb un retrat d'Abd el-Krim Zefzafi amb un retrat d'Abd el-Krim (AFP)

Finalment l’ordre de cerca i captura va ser la resposta a un acte insòlit: durant el sermó de divendres, Zefzafi va arrabassar el micròfon a l’ imam de la gran mesquita d’Alhucemas, la Mohamed V, i es va preguntar: “Les mesquites estan fetes per a Déu o per al majzen (el sistema de poder marroquí)?”. Responia així a l’acusació de sembrar la discòrdia entre la població llançada per l’ imam durant la seva prèdica.

Només aquesta intervenció podria ser castigada amb penes de fins a tres anys de presó, però el fiscal ha decidit acusar-lo d’un presumpte atemptat “contra la seguretat de l’ Estat”, a més d’altres delictes, i això és més se­riós que no sembla.

La resposta judicial ha anat al mateix nivell que l’agudització de la mobilització i el malestar popular. Per escenificar el caràcter multipartidista de les manifestacions va sorgir Hirak Shaabi ( Moviment Popular), en nom del qual es feien les convocatòries.

“Els partits no poden parlar en nom d’ Hirak, encara que els seus membres participin a títol personal en les manifestacions”, assegura des d’Alhucemas Fuad, un home que ha participat en les mobilitzacions des del principi. Ha tingut contacte personal amb Zefzafi i reconeix que, amb el seu carisma, ha arrossegat la gent per sortir al carrer a demanar justícia.

Zefzafi penjava les seves proclames a Facebook, on atacava el poder qualificant-lo de dictadura o denunciant la corrupció i la repressió.

Des d’instàncies oficials es va intentar apaivagar els ànims encesos per la brutal mort de Fikri enviant els dos últims ministres de l’Interior i jutjant els presumptes responsables de la mort. Set dels onze acusats van ser condemnats a entre cinc i vuit mesos de presó el 27 d’abril.

Entre la quarantena de detinguts des de divendres pels enfrontaments entre manifestants i policies hi ha una quinzena dels dirigents d’ Hirak que han estat traslladats, com Zefzafi, a Casablanca. Segons va declarar el seu advocat a Efe, es troben a la seu de la policia judicial de Casablanca.

En una mostra més de la seva proverbial enemistat amb Algèria, un periodista del diari algerià El va ser detingut quan informava sobre el Rif

, Barcelona

30/05/2017 - lavanguardia

El Rif, regió pobra de població amaziga, té tradició turbulenta. Allà hi ha el precedent de la República del Rif que Abd el-Krim al Khatabi va proclamar el 1921 i va acabar el 1926 amb el desembarcament espanyol a Alhucemas. En l’actualitat, tot i això, la independència no és l’objectiu d’ Hirak Shaabi ( Moviment Popular), que ha aglutinat la població en reivindica­cions de caràcter social. No importa que les banderes que onegen en les manifestacions o que surten a les fotos dels dirigents d’ Hirak siguin l’amaziga i la de la República del Rif, asseguren els qui surten al carrer amb ells. Així com Tànger ha rebut grans inversions perquè el port Tánger competeixi amb
altres de la Mediterrània, el nord-est continua acusant menor desenvolupament que la resta del país.