el Gobierno impedeix la connexió aèria Barcelona-Tòquio

Norwegian començaria a volar "demà mateix" entre Barcelona i Tòquio si no fos pel veto de l'Estat

NorwegianLa companyia escandinava demana als polítics que resolguin aquest bloqueig

El conseller delegat de Norwegian,  Bjørn Kjos, ha assegurat aquest dimarts que la seva companyia està preparada per començar a volar entre Barcelona i Tòquio. El blogueig burocràtic de l'Estat, però, impedeix que la companyia realitzi aquesta ruta.

"Si tingués els drets començaria a volar demà mateix", ha lamentat Kjos. La companyia no pot connectar les dues ciutats perquè l'acord bilateral que Espanya i Rússia van signar l'estiu passat obliga que tots els vols que sobrevolin Rússia i tinguin com a destí un tercer país  s'enlairin des de Madrid, tal com va explicar l'ARA el mes passat. Després que cada cop més aerolínies hagin començat a oferir vols de llarg radi des del Prat, la ruta Barcelona-Tòquio és la que la Generalitat considera actualment com a més prioritària

Escolta aquí les declaracions a l'ARA del conseller delegat de Norwegian

És per això que Kjos ha emplaçat els governants a resoldre aquest bloqueig burocràtic. "Són els polítics els que ho han de resoldre", ha afirmat el conseller delegat de Norwegian abans de defensar que la creació de noves rutes aèries són una bona eina per crear llocs de treball als països on s'implanten. Norwegian ha fet una forta aposta per Barcelona, on a principis de juny començarà a operar rutes directes fins a la Costa Oest dels Estats Units (San Francisco i Los Angeles, en concret). " Ens resulta increïble que fins ara no hi hagués una connexió directa entre Barcelona i Califòrnia", ha expressat Kjos.

Poc després que Norwegian comuniqués la creació d'aquestes rutes, però, el hòlding IAG (integrat per Iberia, Vueling, British Airways i Aer Lingus) anunciava també la creació d'una nova aerolínia (anomenada Level) que justament competirà amb Norwegian amb moltes de les rutes de llarg radi que l'escandinava operarà des de Barcelona.

Amb tot, el dirigent de l'aerolínia ha assegurat també que problemes com aquest no són exclusivitat d'Espanya. "Vivim problemes com aquest a tot arreu", ha afirmat.

El conseller delegat de Norwegian també ha demanat que se solucionin aviat els problemes en els controls de passaports de l'aeroport del Prat, que ens les últimes setmanes estan provocant llargues cues i, fins i tot, pèrdues de vol per a les persones que s'hi veuen atrapades.

+

En les últimes hores s'ha produït una tempesta mediàtica després que aquest i altres mitjans publiquessin que l'aerolínia Norwegian no pot volar entre Barcelona i Tòquio per l'existència d'un conveni entre Espanya i Rússia que ho impedeix. És cert, això? Per què algunes persones ho neguen? En aquest article intentarem resoldre els dubtes o confusions que hi pugui haver.

"Si tingués els drets de vol començaria demà mateix... així doncs, és cosa dels polítics fer-ho". Aquesta és la frase literal [ ESCOLTA L'ÀUDIO] que va pronunciar aquest dimarts Bjørn Kjos, conseller delegat de Norwegian, quan l'ARA li va preguntar si, amb els obstacles burocràtics que existeixen actualment, la companyia esperava poder operar un vol directe entre Barcelona i Tòquio. Quins són aquests obstacles burocràtics? Tal com va explicar la mateixa companyia fa més d'un mes, el conveni existent entre Espanya i Rússia impedeix que els vols espanyols que sobrevolen el gegantí país que presideix Vladímir Putin surtin d'una ciutat que no sigui Madrid.

Així ho va explicar l'ARA en el seu moment i, de fet, també ho van explicar aleshores altres mitjans, com 'El Periódico' o 'Expansión', també presents en la trobada en la qual Norwegian va explicar l'existència d'aquest obstacle, a dia d'avui insalvable. Aquestes informacions recollien el que la mateixa empresa havia explicat.

Norwegian va dir exactament això: "L’acord bilateral Espanya-Rússia sobre vols transsiberians, que es va concertar tot just l’estiu passat, només té en compte Madrid com a punt d’entrada i sortida per als vols que vagin d’Espanya a Tòquio o Xangai tot sobrevolant Sibèria", va afirmar el director de comunicació de Norwegian a Espanya, Alfons Claver, en un correu electrònic enviat als periodistes que van cobrir aquella informació.

Ahir, el conseller delegat de la companyia va anar encara més enllà i va afirmar que, si no fos per aquesta trava, "demà mateix" volaria a Tòquio des de Barcelona. Altres mitjans allà presents (com Europa Press o 'La Vanguardia') també ho van recollir.

Aquesta queixa de Norwegian entronca amb el que moltes aerolínies diuen en privat però no s'atreveixen a dir en públic, segurament per temor a represàlies. Què diuen les companyies quan els micròfons estan apagats? Que l'Estat té una política sistemàtica per afavorir l'aeroport de Barajas. Era d'agrair que algú ho digués obertament.

Tot i així, Norwegian va reaccionar assegurant al seu compte de Twitter que la notícia publicada ahir era una "manipulació". El seu argument: no es pot parlar de "veto" perquè el vol no existeix. "No es pot vetar cap cosa que no s'hagi sol·licitat", va explicar el director de comunicació de Norwegian en una conversa posterior amb aquest diari. "Com que nosaltres no hem presentat mai cap sol·licitud de sobrevol de Rússia per anar al Japó, és impossible que ens l'hagin vetada", va afegir. Amb tot, les paraules del seu conseller delegat eren clares: "Si tingués els drets de vol començaria demà mateix". ¿Potser hauria estat més afinat posar 'bloqueig', en lloc de 'veto'? És debatible. Des del moment que un conveni, segons la mateixa companyia, només autoritza els vols des d'un aeroport, tota la resta estan vetats. Per tant, el veto, bloqueig o obstrucció existeix, tot i que no afecti només Norwegian. És un veto a Barcelona i a tota la xarxa d'aeroports espanyols que no siguin Barajas. 

A què es deu la reacció de Norwegian? Això no es pot saber, només es pot suposar. La companyia ha assegurat recentment que té importants plans d'expansió a l'aeroport de Barajas (el mateix conseller delegat hi va insistir dimarts a Barcelona) i potser consideren que unes declaracions com aquestes els poden penalitzar en la negociació amb el govern central que és qui, al capdavall, té el monopoli dels aeroports i l'espai aeri espanyol. En tot cas, l'origen de tota la informació que s'ha publicat procedeix de la mateixa aerolínia.

Un últim apunt: Norwegian no només es topa amb aquests obstacles burocràtics en aquesta ruta concreta, tal com també es deia a la notícia. Els problemes de la companyia no són només a Espanya. Segons va dir Bjorn Kjos, els bloquejos per efectuar determinades rutes són un problema que es troba "a tot arreu". Esclar que per veure això s'havia de llegir la notícia sencera.

25-V-17, ara

El 26 de febrer del 2016 una delegació espanyola i una russa van signar a Moscou un conveni bilateral sobre rutes aèries que fixa que els vols des d’Espanya cap a Tòquio i Xangai que sobrevolin Rússia han de sortir, obligatòriament, des de Madrid. L’ARA ha tingut accés al document signat pel subdirector general de Transport Aeri, David Benito Astudillo, i el seu homòleg rus, Serguei A. Seskutov, i que és el motiu pel qual no poden operar vols des de Barcelona cap a aquestes destinacions asiàtiques passant per l’espai aeri rus. Tenia raó, doncs, el conseller delegat de Norwegian, Bjørn Kjos, quan va dir fa una setmana que si per ell fos posaria en marxa “demà mateix” un vol a Tòquio des de Barcelona però que resoldre-ho “és cosa dels polítics”. Efectivament, perquè tal cosa fos possible Espanya hauria de renegociar amb Rússia el seu acord per permetre vols també des del Prat. Però aquesta modificació no és a l’agenda del ministeri de Foment.

El conveni bilateral sí que fixa que hi pugui haver vols des de Barcelona o Màlaga a Moscou, però restringeix les anomenades rutes transsiberianes. Des de la capital catalana Air China ofereix un vol a Xangai, però ho fa fent servir l’acord bilateral entre la Xina i Rússia sobre ús de l’espai aeri.

És impossible no veure una intencionalitat política, la d’afavorir Barajas com a hub de vols intercontinentals, en aquesta mena d’acords bilaterals. A més, es dona la circumstància que, en la firma de l’acord, hi havia com a observadors per part de la delegació espanyola dos alts càrrecs d’Iberia, Antonio Pimentel i Marta García, tot i que oficialment hi eren en representació de la patronal del sector. I quan després Foment va treure a concurs aquests vols només s’hi va presentar un candidat: Iberia.

Aquesta política estatal margina el Prat, que és obligat a competir en inferioritat de condicions respecte a Barajas, i perjudica l’economia catalana. Una altra cosa seria que a Barcelona no hi hagués demanda, però les paraules del conseller delegat de Norwegian confirmen exactament el contrari. I la reacció de la companyia, acusant l’ARA de manipulació quan va fer públiques les paraules de Kjos sobre els “polítics”, demostra la por que els fa als directius de l’aerolínia quedar malament amb Madrid, que és qui té la paella pel mànec.

31-V-17, ara

Aquest és el conveni que impedeix els vols directes Barcelona-Tòquio

L’acord Espanya-Rússia restringeix a Barajas i a una única aerolínia les rutes que sobrevolen Sibèria
  • Imatge del conveni entre Espanya i Rússia, signat el febrer del 2016
Imatge del conveni entre Espanya i Rússia, signat el febrer del 2016

Conveni bilateral entre Rússia i Espanya pels vols transsiberians

Conveni bilateral entre Rússia i Espanya pels vols transsiberians

Actualment, cap aerolínia pot volar directament de Barcelona a Tòquio. Així ho estableix el conveni bilateral signat entre Espanya i Rússia el febrer del 2016, al qual ha tingut accés l’ARA tot i que el ministeri de Foment no l’ha fet públic [ CONSULTA AQUÍ EL DOCUMENT COMPLET].

El conseller delegat de Norwegian, Bjørn Kjos, va dir fa una setmana que “és cosa dels polítics” que la seva aerolínia pugui oferir aquesta ruta des del Prat. Efectivament, el que necessitaria aquesta i qualsevol altra companyia que vulgui connectar Barcelona i Tòquio és que Espanya renegociï l’acord, que estableix que només una aerolínia pot connectar el Japó i Espanya, i que el vol ha de sortir des de Madrid. Això sempre que es vulgui sobrevolar l’espai aeri rus, que és l’opció més factible, ja que si es vol evitar aquest país la durada del vol s’allarga i, per tant, es consumeix més combustible i s’encareix considerablement el preu del vol.

Tota la veritat sobre Norwegian i el vol Barcelona-Tòquio

“Si tingués els drets de vol començaria demà mateix”, va dir Kjos en un dinar a Barcelona. Segons el ministeri de Foment, que és qui s’encarrega d’adjudicar els drets de vol i de negociar aquesta mena de convenis, Norwegian encara no ha fet cap petició formal per operar aquesta ruta. Malgrat les paraules del seu conseller delegat, l’aerolínia escandinava afirma que encara no ha formalitzat cap petició per operar la ruta, tot i que sí que ha reconegut dificultats burocràtiques per fer-la. Segons fonts del sector, aquestes dificultats són, precisament, l’escassa predisposició de Foment a renegociar l’acord amb Rússia. És per això que Bjørn Kjos va afirmar que “és cosa dels polítics”.

 

El ministeri de Foment no dóna cap explicació de per què l’acord només preveu l’aeroport de Madrid com a aeroport de sortida

 

 

Però què diu exactament el conveni? L’acord, que és un memoràndum d’entesa (MOU, per les seves sigles en anglès), fixa les condicions que hauran de complir dues rutes transsiberianes, és a dir, les que passen per l’espai aeri de Sibèria malgrat no tenir com a destinació directa una ciutat russa. Aquestes dues rutes són les que uneixen Espanya amb Tòquio i Xangai, i s’estableix que Madrid sigui l’única ciutat d’origen o destí. Per tant, queda descartada l’opció de fer-ho des d’un aeroport que no sigui el de Barajas. Com es pot veure al mateix document, Barcelona sí que té permesos 54 vols directes a Moscou, i també l’aeroport de Màlaga.

Per què hi ha un vol Barcelona-Xangai?

Ara bé, tot i que sigui impossible volar entre Barcelona i Tòquio amb el conveni vigent, ¿com pot ser que Air China ja estigui oferint per a aquest estiu vols entre la capital catalana i Xangai? El motiu és que l’aerolínia xinesa utilitza el conveni del seu propi país amb Rússia, i no l’espanyol. A més, cal recordar que l’anunci del vol Barcelona-Xangai es va ajornar diverses vegades, precisament perquè Air China va haver de negociar amb Rússia des de la Xina per les limitacions que hi havia a Espanya. Justament Rússia i la Xina són dos dels països amb més restriccions i limitacions en el seu espai aeri. Però, a diferència del que ha pogut fer Air China, les aerolínies europees tenen la seva activitat restringida a les limitacions dels convenis bilaterals o multilaterals dels països on volen volar.

L’acord fixa, a més, que són “una aerolínia designada per la part espanyola i una designada per Rússia” les que “estan autoritzades per operar les rutes transsiberianes” en aquestes freqüències. En aquest cas, qui es va adjudicar els drets va ser Iberia, que també va ser l’única que ho va demanar, tal com consta en la resolució del procés obert el 10 de juny per Aviació Civil publicat a la pàgina web de Foment. De fet, en la majoria de casos, quan es renegocien aquests memoràndums entre les diferents autoritats és perquè les aerolínies ho sol·liciten i, després, un cop s’ha aconseguit, s’ha d’obrir el concurs públic.

Un únic observador espanyol: Iberia

En aquest cas, en la signatura de l’acord amb Rússia quedava clar d’entrada que les rutes només es podien adjudicar a una única aerolínia per cada estat. Segons el conveni, aquestes rutes es podien operar amb tres freqüències el 2016, cinc el 2017 i set el 2018. De fet, durant la formalització del conveni la representació del govern espanyol va anar acompanyada de dos observadors externs, i tots dos eren representants d’Iberia (eren, en concret, Antonio Pimentel García-Valdecasas, director d’aliances de la companyia, i Marta García Miranda, responsable dels drets de trànsit).

En canvi, per la banda russa hi havia set observadors externs: un de l’aerolínia Aeroflot, un de l’aerolínia de càrrega AirBridge Cargo, un de S7 Group (una altra aerolínia russa, amb seu a l’oblast de Novossibirsk), un altre de la companyia aèria Ural i un de Yakutia, a més de dos representants de dos aeroports diferents.

 

 

Espanya només té vols a Japó des d'un aeroport, a diferència d'Itàlia o Alemanya, que tenen vols des de més d'una ciutat

 

Consultada per l’ARA, una portaveu d’Iberia no ha volgut valorar aquest fet, però ha negat que l’antic monopoli estatal estigui sent afavorit. El que sí que és cert és que va ser l’única companyia que es va presentar al concurs per operar el vol Madrid-Tòquio, tal com va afirmar el ministeri de Foment quan va fer l’adjudicació, l’estiu passat. Esclar que, en no haver-se convocat un concurs per a la ruta Barcelona-Tòquio, no es pot saber si en aquest cas hi hauria hagut més candidats a operar-la. D’altra banda, també consultat per aquest diari, el ministeri de Foment s’ha limitat a recordar que Norwegian no ha fet cap demanda formal, però no donen cap explicació del motiu pel qual l’acord només preveu l’aeroport de Madrid com a aeroport de sortida.

Així doncs, actualment aquest és el marc vigent que impossibilita que aquesta ruta sigui operada per qualsevol aerolínia espanyola, és a dir, designada pel govern espanyol. Amb el conveni actual, l’única opció seria que, com en el cas de la Xina, una companyia japonesa aconsegueixi el permís per sobrevolar Rússia gràcies a un acord bilateral entre el país nipó i el de Vladímir Putin.

En cas contrari, qualsevol companyia que vulgui començar a jugar aquesta partida ha d’esperar primer que es renegociï el conveni actual, del qual Barajas ha sigut el principal beneficiat.

LES CLAUS

1. Es pot volar entre Barcelona i Tòquio?

No. L’acord que van signar Espanya i Rússia el febrer de l’any passat no ho permet. Només s’hi pot volar des de Barajas. Sobrevolar Sibèria és obligatori si es vol arribar al Japó sense que el vol sigui massa llarg, i massa car.

2. Per què el govern central no va incloure vols des de l’aeroport del Prat en el conveni amb Rússia?

El ministeri de Foment no explica la raó per la qual només va incloure Barajas. Altres països sí que tenen vols al Japó des de més d’una ciutat, com Itàlia (des de Roma i des de Milà) o Alemanya (des de Múnic i des de Frankfurt). En tots els casos, per cert, sobrevolant Sibèria.

3. Norwegian ha demanat el permís per poder operar la ruta Barcelona-Tòquio?

No ha formalitzat la petició per fer aquest vol, tal com diu l’empresa i confirma Foment. Però el seu conseller delegat va assegurar la setmana passada que “si en tingués els drets de vol començaria demà mateix” i que “és cosa dels polítics” resoldre-ho. Fonts del sector afirmen que les dificultats burocràtiques que s’ha trobat la companyia són l’escassa predisposició del govern espanyol a renegociar l’acord amb Rússia, una qüestió que la companyia no ha confirmat.

4. Per anar a Xangai també es passa per Sibèria. Per què hi ha un vol directe des de Barcelona fins allà?

Perquè la ruta l’opera Air China. Aquesta companyia, en ser xinesa, gaudeix dels acords bilaterals que la Xina té amb Rússia, que sí que li permeten sobrevolar Sibèria. De fet, el vol Barcelona-Xangai es va ajornar diversos cops perquè la Xina estava renegociant el conveni amb Rússia.

5. Hi podria haver un vol directe al Japó sense tocar el conveni amb Rússia?

Només si la companyia procedís d’un país que, com la Xina, tingués un conveni amb el país de Vladímir Putin. Però la força negociadora que té la Xina, segona potència mundial, no és la mateixa que tenen la resta de països del món.