morir per deu grams d’haixix (legalitzeu-lo!)

El noi no va poder suportar la vergonya davant la seva mare i el que dirien després al seu poble. Va ser una reacció instantània. Va córrer cap a la finestra i es va llançar al buit, des d’una altura de tres pisos. Res no van poder fer per salvar-lo. Només retenia 16 anys.

A Itàlia ha sacsejat les consciències el cas del Giò (el seu nom complet no s’ha revelat), que es va suïcidar durant un escorcoll policial a casa seva, dilluns passat, a la localitat de Lavagna ( Ligúria), al nord del país. El noi havia estat abordat poc abans, a la sortida de l’escola, per una patrulla de la Guàrdia de Finances. Li van trobar poc més de deu grams d’haixix a la butxaca. El Giò, capcot, va confessar de seguida que guardava més droga a la seva habitació. Quan els agents estaven a l’habitatge es va produir el drama. El Giò havia discutit amb la seva mare. En un arravatament, es va tirar per la finestra. La mare, el padrastre i els policies van assistir impotents al suïcidi en directe.

Els tristos fets han causat debat i polèmica, a més de la lògica consternació a la zona. El Giò era un enamorat del futbol, la seva gran vàlvula d’escapament. Jugava com a defensa central al club Entella, fundat per emigrants que van tornar de l’Argentina.

El seu pare –separat de la seva mare– és periodista esportiu i ­portaveu del club. Van amortallar el cadàver del Giò amb la samarreta de l’ Entella. Així el van veure en la vetlla.

Segons les declaracions del pare i d’altres familiars recollides per la premsa, el xaval ja tenia problemes amb la família per les males notes escolars. A conseqüència d’això la mare l’havia castigat. El descobriment de la droga devia aguditzar la crisi interna del Giò. El pare es va lamentar, durant la vetlla, de no haver sabut entendre prou el seu fill i va expressar l’esperança que el seu drama serveixi d’exemple i ajudi en altres casos similars.

Molts es pregunten si són adequats i necessaris els escorcolls policials a les cases dels joves menors d’edat, per l’efecte que poden tenir, sobretot quan es tracta de petites quantitats de droga. Tot i això, les forces de seguretat es dediquen des de fa anys a controlar fora de les escoles, per dissuadir els traficants i intentar caçar-los.

L’escriptor Roberto Saviano va publicar ahir un article a la portada de La Repubblica en el qual, a propòsit del cas del Giò, criticava durament la política antidroga que segueix l’ Estat italià i defensava sense embuts l’estratègia de la legalització de les drogues per poder posar fi al negoci de les organitzacions criminals.

16-II-17, E. Val,lavanguardia