sentència contra adhesió de Reus a l’AMI obre nou front

Municipis adherits a l'AMILa sentència del jutjat del contenciós administratiu de Tarragona que anul·la l’acord de l’Ajuntament de Reus pel qual va decidir adherir-se a l’Associació de Municipis per la Independència obre un nou front de batalla política i institucional.

El jutge, en aquesta primera instància, resol en la seva sentència que l’adhesió a l’organització de municipis independentistes supera les competències municipals. Segons la sentència a què ha tingut accés l’agència Efe, considera “indubtable el dret dels polítics que formen les institucions locals de sostenir la conveniència, i fins i tot la necessitat, de la independència de Catalunya” però manté que “no poden instrumentalitzar les institucions que dirigeixen”.

Els arguments que aplica el jutge podrien ser aplicables a la ­major part dels ajuntaments ­adherits i per això, a més del mateix Ajuntament de Reus, l’Associació de Municipis per la Independència i el Govern en un ­comunicat han reaccionat en contra d’aquesta decisió anunciant a més sengles recursos contra la decisió judicial davant el Tribunal Superior de Justícia de ­Catalunya.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer –militant del PDECat–, va assegurar divendres passat en una compareixença pública que la sentència “limita l’autonomia municipal”.

Reus va acordar ingressar a l’ AMI –a què estan adherits 789 dels 948 municipis catalans– fa gairebé quatre anys. Societat Civil Catalana i Ciutadans van presentar un recurs contenciós administratiu contra aquesta decisió, i la sentència s’ha conegut aquesta setmana. La resolució obliga l’Ajuntament a assumir les costes del judici, uns 300 euros.

Segons va anunciar l’alcalde, l’Ajuntament es mantindrà al si de l’organització independentista fins que la sentència, contra la qual recorreran, sigui ferma. En paral·lel, la portaveu del grup municipal de la CUP, Marta Llorens, va considerar que el recurs que presentarà l’Ajuntament és una “pèrdua de temps”, i es va mostrar partidària simplement de desobeir la decisió del tribunal de Tarragona.

De fet, el municipi estava preparant la instal·lació d’uns indicadors per a les zones d’entrada a la ciutat en què anunciava que era un ajuntament adherit a l’ AMI, tal com han fet molts altres ajuntaments afiliats en els últims anys. Llorens creu que s’han d’instal·lar els cartells malgrat el veredicte.

En qualsevol cas aquesta ­sentència del tribunal de Tarragona no és banal i amenaça d’obrir una nova via d’enfrontament entre les institucions catalanes i la justícia.

12-II-17, agcs, lavanguardia