"Horroritzada", Pilar Rahola

La cosa ve de la mà de la Rússia més conservadora i porta un titular sagnant: “Pegar dones i nens per preservar la tradició, la llei que avança a Rússia”. Rabent a la lectura, la lletra petita empitjora l’enunciat i és així com ens informen que el Parlament rus ha donat llum verda a una proposta per descriminalitzar la violència domèstica, perquè volen “preservar la “tradició de l’autoritat parental” i, per això, proposen d’excloure l’esmentada violència del codi criminal, “eliminant el dret de les víctimes a presentar càrrecs”. A partir d’aquí les penes passarien, dels dos anys de presó actuals, a lleus multes o algun arrest.

I no s’acaba el quadre d’horrors: la llei ha passat amb 368 vots a favor i un només en contra!, i la diputada ­Ielena Mizulina (sempre escullen dones per fer mal a les dones), presidenta de la Comissió d’Assumptes de la Família i la Dona de la Cambra (això va a millor…), ha afirmat rotunda i feliç que “en la cultura familiar russa les relacions pare-fill es construeixen entorn del poder de l’autoritat del pare”, i s’ha carregat, amb una sola frase, dos segles de lluita per la igualtat. Per això mateix, considera que seria molt greu que “vagi gent a la presó per dos anys i se li posi l’etiqueta de criminal per la resta de la seva vida per una plantofada”. Sembla que l’estadística del mateix Govern rus, que situa en 36.000 les dones agredides per les seves parelles cada any, i en 26.000 els agredits pels seus pares és un simple detall. I així es torna a la minimització d’una violència sorgida de la mentalitat pa­triarcal que converteix el pare en padrone absolut de la família. És un horror, una canallada, un disbarat.

I una greu regressió en la lluita ingent contra la violència de gènere (i la seva derivada natural, en la violència contra els fills), que novament allunya Rússia dels principis democràtics i l’acosta a l’edat mitjana. La qüestió és preguntar-nos si aquestes lluites que crèiem avançades estan en retrocés, no només a Rússia sinó a molts altres països i aquesta pregunta, que avui ens sembla insòlita, serà necessària tard o d’hora. El món està canviant a pitjor, i no només per la consolidació de les tiranies –cap no avança cap a la llibertat– sinó per la lenta regressió dels drets fonamentals en les democràcies.

Venen temps foscos i cavalquen veloços.

15-I-17, Pilar Rahola, lavanguardia