PSOE al PSC: "la nació és España"

Cartel del PSC-PSOE para las elecciones generales de 1986Cartel del PSOE - Generales 1986, Felipe González, Cartel de Felipe González (PSOE) para las elecciones generales de España de 1986.El nou comandament del PSOE està disposat a obrir un debat teòric per revisar el seu projecte polític. Però no està disposat de cap manera a reobrir el debat sobre el model d’ Estat, un debat territorial en el qual molts pensen que ja van anar tan lluny com podien arribar –més, en tot cas, del que alguns volien– amb la declaració de Granada subscrita el juliol del 2013 per Alfredo Pérez Rubalcaba amb Pere Na­varro i tots els barons socialistes i que va fixar la seva proposta en
una reforma constitucional en clau federal.

En espera que PSOE i PSC aconsegueixin acordar un nou marc de relació després del xoc de legitimitats entre el comitè federal del primer i el consell nacional del segon, pel que fa a la posició davant la investidura de Rajoy, la defensa de Miquel Iceta del reconeixement de Catalunya com una nació és rebutjada de totes totes per la gestora de Ferraz i per amplíssims sectors del PSOE andalús, extremeny, castellà, asturià o madrileny.

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ho va verbalitzar ahir amb contundència: “La nació és Espanya”. Una nació que va assegurar que, “des de l’origen”, sempre va incloure Catalunya. “El PSOE no es replantejarà ni la Constitució ni el que és Espanya, i molt menys per conjuntura electoral”, va advertir García-Page. I va confiar que, “encara que se senti pressionat”, el PSC no caigui a les urpes del nacionalisme.

En nom del PSOE andalús, Juan Cornejo també va donar un sonor cop de porta: “El nostre punt de partida, que va ser unànime incloent el PSC, és la declaració de Granada. Si alguns pretenen proposar modificacions o millorar aquest text, ho hauran de posar a sobre de la taula i donar les explicacions oportunes. Perquè algú haurà
d’explicar què significa la proposta de nació”. Altres dirigents del PSOE, com la val·lisoletana Soraya Rodríguez o el madrileny Rafael ­Simancas, també van sortir en bloc per reafirmar la indivisibilitat de la sobirania de la nació espanyola.

Per la seva part, Miquel Iceta
va recordar, en la roda de premsa posterior a la primera reunió de la nova executiva, que el PSC defensa el reconeixement de Catalunya com a nació des de l’any 1978, un concepte, va dir, que no s’ha de confondre amb el d’ Estat. “En un Estat hi poden conviure diverses nacions”, va manifestar el líder del PSC atribuint a nació un valor sentimental i identitari, no pas d’estructura de govern, cosa que no vol dir que, pels socialistes catalans, ­sigui una qüestió a abordar en la reforma federal de la Constitució, aposta que s’ha enfortit en l’últim congrés del PSC.

Al final de la compareixença, Iceta va rebre una trucada del president de la gestora, Javier Fernández. “Em truca en Javier”, va dir mentre ensenyava a la pantalla del mòbil la trucada entrant. Iceta es va disculpar i va abandonar la sala per mantenir, segons van explicar fonts del PSC, una conversa “amb molt bon to”. Iceta i Fernández es van citar a reunir-se a Ferraz a començaments de la setmana que ve.

Al matí, el líder del PSC havia trucat a la gestora del PSOE, però no va poder parlar amb Fernández –en sessió plenària a Astúries–. Sí que ho va fer, va explicar, amb el portaveu, Mario Jiménez, per ­posar-se “a la seva disposició per al que faci falta” i citar-se per veure’s per tractar, entre altres qüestions, la relació entre el PSC i el PSOE. “Nosaltres estem raonablement satisfets amb la relació actual”, va dir Iceta, però “l’existència de discrepàncies requereix una reflexió sobre els seus efectes i l’eventual capacitat de revisar i millorar la relació que tenim i, eventualment, potser canviar-la”.

Els socialistes catalans decidiran els pròxims dies qui d’ells s’incorpora a la gestora, lloc que va quedar vacant perquè el PSC estava en període congressual. Miquel Iceta va evitar pronunciar-se, però va admetre que l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, que també és membre del comitè federal del PSOE, pot “fer un paper impor­tantíssim”.

8-XI-16, JC Merino/R. Montilla, lavanguardia