Sagrera: boicot inversor del Gobierno a Barcelona?

Barcelona destinarà més de 5.262.000 euros a millorar l’entorn de les obres, que són “una ferida oberta” des de fa deu anys. Ahir l’Ajuntament va llançar un missatge al nou Govern de Mariano Rajoy i ja ha demanat una reunió amb el nou ministre de Foment per destacar que l’AVE i les estacions de la Sagrera i de Sant Andreu són una prioritat, malgrat que fa molt mesos que estan absolutament paralitzades.

El Ministeri de Foment s’empara en una investigació judicial per justificar l’últim any en blanc. La Fiscalia investiga sobrecostos fraudulents i la facturació d’obres que realment no s’han fet per part d’empreses subcontractades per Adif. L’administrador d’infraestructures ferroviàries assegura que, des que es va destapar l’escàndol, que no es va comunicar oficialment a l’Ajuntament fins al juny, no s’ha pogut avançar gaire per mirar de no destruir proves incriminatòries.

Excuses, respon l’Ajuntament, revoltat perquè infraestructures no afectades per la investigació judicial i que ja es podrien haver fet continuen sense fer-se, sobretot pel que fa al col·lector del carrer Prim, com ahir va denunciar Janet Sanz. La tinenta d’alcalde va comparèixer davant la premsa amb el gerent de Mobilitat i Infraestructures, Manuel Valdés, i la regidora de Sant Andreu, la socialista Carmen Andrés. Aquesta representant municipal va desgranar el calvari dels veïns del sud de Sant Andreu, que estan obligats a conviure amb unes obres sense data de represa i que perjudiquen la vida diària.

A les plagues de rosegadors “que surten de les obres” cal sumar les tanques en mal estat, que no només no compleixen la seva funció, sinó que vibren quan passen cotxes i augmenten el soroll. Aquesta no és l’única contaminació amb què el veïnat ha de lluitar diàriament, va afegir Carmen Andrés, que va denunciar els pro­blemes provisionals que s’estan eternitzant, com la mala ubicació de pals de llum, que semblen més aviat dirigits als edificis que a les obres. Per si això encara no fos prou, el retard en la realització del col·lector de Prim, malgrat que l’obra es va adjudicar fa més d’un any, propicia que quan hi ha pluges fortes “el clavegueram no sigui capaç d’absorbir el cabal d’aigua sobrevingut i algunes tapes saltin, com un guèiser”. L’Ajuntament lamenta que l’únic que s’ha fet aquest any és “el repintat de la façana de l’estació de Sant Andreu”. Però, encara que es vesteixi de seda, la mona mona es queda, i els problemes d’“accessibilitat, sanitat i seguretat” continuen.

La tinenta d’alcalde va afegir que el govern de la ciutat “s’ha posat les piles”, i insta el Govern de Rajoy a fer el mateix. No és un problema de diners, va dir el setembre del 2015 la ministra de Foment, Ana Pastor. “Aleshores on hi ha el problema?”, es pregunta Janet Sanz. Per evitar que Adif o els subcontractistes al·leguin que no poden posar fil a l’agulla per problemes aliens, l’Ajuntament farà tot el que pugui, des de podes d’arbres fins a millores d’il·luminació o clavegueram. La part més important dels 5.262.000 euros de la inversió municipal seran els cinc milions amb què es compensarà la societat Barcelona Sagrera Alta Velocitat, un ens format pel mateix Ajuntament, la Generalitat, Adif i Renfe per vetllar pel desenvolupament de les obres.

El Consistori s’havia compromès a cedir a aquest organisme la parcel·la compresa entre els carrers Gran de la Sagrera, Garcilaso i Berenguer de Palou, però ara s’ha replantejat la mesura i pre­fereix lliurar-ne el valor de mercat –els cinc milions d’euros– i re­servar el terreny per a la construcció de 105 habitatges de protecció oficial. La resta de “petites millores” que Barcelona s’ha proposat fer a l’entorn de l’estació “per reactivar aquesta part de la ciutat” inclouen mesures com la construcció d’un carril bici de quatre quilòmetres, la modifi­cació del Pla General Metropolità, la construcció i urbanització del parc del Camí Comtal i la millora dels serveis urbans (il·luminació, clavegueram, canalització d’aigües freàtiques....) a la Sagrera i a Sant Andreu.

3-XI-16, lavanguardia