epidèmia d’adicció als opiacis als USA

remedio 6.jpgEs dispara l’ús de derivats de l’opi, bé sigui l’heroïna, bé sigui les pas­tilles analgèsiques derivades de l’opi. “Tenim una emergència de salut pública”, diu Barry Denk, del Centre per a la Pennsilvània Rural. Passa el mateix en desenes d’altres estats americans.

Potser és previsible que l’heroïna faci estralls en llocs com Bethlehem. Però hi ha una cosa xocant en aquesta epidèmia. “El 80% dels addictes a l’heroïna a Pennsilvània havia utilitzat analgèsics basats en l’opi i receptats per metges”, explica Denk. “Si estàs prenent un calmant com Percocet o Vycodin, és fàcil que t’hi enganxis i, quan el metge t’ho talla, et passis a l’heroïna, molt més barata.” Segons un sondeig de l’institut Mohlenebrg College, el 43% dels residents de Bethlehem coneixen personalment algun addicte. A Pennsilvània ara més gent mor de sobredosi que d’accidents de trànsit.

“És un problema que afecta tothom, però crec que si no pots trobar una bona feina, una que tingui sentit per a tu, cerques una sortida i pot ser la droga”, diu Denk. No és només l’evasió. Un nou estudi de l’economista Alan Krueger, assessor d’Obama, dóna dades xocants sobre els hàbits de l’home inactiu en llocs com Behtlehem. El 30% d’aquests inactius –tots en edat laboral– entrevistats per Krueger i el seu equip de la Universitat de Princeton van dir que viuen amb dolor físic i prenen analgèsics receptats, que en la majoria dels casos són derivats d’opi. Els EUA, amb el 5% de la població mundial, consumeixen més del 80% dels opiacis utilitzats en medicines com Oxycontin, Vicodin i Percocet.

Segons Denk, l’epidèmia d’addicció a les derivats d’opi “en part és culpa dels metges i en part que tenim una tolerància al dolor massa baixa”. Però hi afegeix un tercer responsable: els fabricants de sedants com Purdue Pharma. “No han col·laborat gens en els nostres intents per fer front al problema”, afirma. Atès el sucós negoci dels opiacis, no és estrany que Big Pharma hagi donat suport a les campanyes contra la legalització de la marihuana a Califòrnia, ­Arizona, Nevada, Massachusetts i Maine, un sedant molt menys ­addictiu que les pastilles.

3-XI-16, A. Robinson, lavanguardia