Nadia Murad i Ilham Tohti, premis internacionals de Drets Humans

Resultat d'imatges de Nadia MuradL'activista yazidita Nadia Murad, que va sobreviure al segrest i l'esclavitud sexual sota el jou de l'Estat Islàmic, ha estat guardonada amb el premi Václav Havel a la defensa dels drets humans, que concedeix el Consell d'Europa. Murad, amb la també activista yaziditaLamiyaAjiBaixar,ésaixímateix una de les tres candidatures finalistes al premi Sàkharov que cada any concedeix el Parlament Europeu. Amb elles, són finalistes el periodista turc Can Dündar i el líder històric dels tàrtars de Crimea, Mustafa Dzhemilev. El 27 d'octubre es coneixerà la decisió definitiva de l'Eurocambra.

Nadia Murad Basee i Lamiya Aji Baixar han estat proposades pels socialistes i els liberals. Totes dues defensen les dones esclavitzades sexualment per l'Estat Islàmic, després d'haver aconseguit sobreviure al seu segrest, quan els terroristes van prendre la muntanya Sinjar­alnorddel'Iraq­l'estiudel 2014. L'ONU va nomenar Murad al setembre ambaixadora per a la dignitat de les víctimes del tràfic d'éssers humans, i lluita perquè la persecució contra els yazidites sigui considerada con un genocidi.

Can Dündar, ex-redactor en cap del diari Cumhuriyet, va ser arrestat el novembre del 2015 per publicarfotografiesd'uncamiódelsserveis secrets turcs enviant armes de contraban a grups rebels sirians. Mesos més tard va ser condemnat a cinc anys i deu mesos de presó per "revelació de secrets d'Estat", però la sentència encara no s'ha executat, perquè el periodista l'ha recorregut i actualment viu exiliat a Berlín, després d'haver sobreviscut a un intent d'assassinat. Ha estat proposat per Els Verds, l'Esquerra Europea i l'EFDD, el grup parlamentari del britànic Nigel Farage.

Proposat pels populars, Mustafa Dzhemilev és l'expresident de l'Assemblea Popular dels tàrtars de Crimea. Quan era un nadó va ser deportat amb la seva família a Àsia Central i no va poder tornar fins 45 anys després. Antic dissident soviètic, ara tampoc no pot tornar a Crimea, des de l'annexió russa de la península el 2014.

Resultat d'imatges de Ilham TohtiPremi a l'activista uigur Ilham Tohti

El catedràtic uigur Ilham Tohti, considerat el Mandela xinès, va ser guardonat ahir amb el premi Martin Ennals 2016 de drets humans, que concedeixen les principals oenagés mundials, pel seu esforç per fomentar el diàleg interètnic. La Xina va condemnar aquest intel·lectual moderat a cadena perpètua el 2014 per separatista.

12-X-16, D. Rovirosa, lavanguardia