"When there is a will, there is a way", Fernando Aleu

L'aeroport Barcelona-el Prat està tenint un bon any. Amb una mica de sort podria convertir-se en el vuitè aeroport europeu i, amb una mica més de sort, en el setè, cosa impensable fa cinc anys. Si els projectes ja anunciats no canvien, la seva tònica de creixement continuarà el 2017 i podrà vantar-se que pocs aeroports europeus, no pas més de tres, ofereixen vols directes als grans hubs nordamericans. Barcelona és l'origen de deu d'aquests vols: Nova York (Kennedy), Nova York (Liberty/Newark), Filadèlfia, Atlanta, Charlotte, Miami, Fort Lauderdale, Chicago, Los Angeles i San Francisco (Oakland). Barcelona Global s'ha volgut afegir modestament a aquesta trajectòria tan reeixida.

El 14 de gener del 2015 la nostra associació va convocar una reunió a la cambra per aconseguir un vol Barcelona - San Francisco. A la trobada hi va participar el CDRA (Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona), que agrupa els esforços d'Aena, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç. L'interès de Barcelona en el vol a Califòrnia no era un caprici turístic. Es basava en factors econòmics sòlids. L'àrea de San Francisco acull la majoria de les empreses tecnològiques més importants del món: Apple, Facebook, Twitter, Oracle, Cisco, Intel i Hewlett Packard. Més al nord, a Seattle, hi ha Microsoft i Amazon, i al sud, la universitat de Stanford, amb els seus exalumnes i els start-up angels de Silicon Valley. Precisament el que Barcelona necessita i desitja. Moltes d'aquestes empreses clamaven una millor connexió entre San Francisco i Barcelona.

Iberia hauria de pensar en Barcelona com a plataforma intercontinental

Segons les dades del CDRA, la demanda no atesa entre Califòrnia i Barcelona oscil·la al voltant dels 140.000 passatgers anuals. Casualitat? Sort? Dues setmanes després d'aquesta reunió, el 28 de gener del 2015, Norwegian, amb la presència del seu CEO Bjørn Kjos, va inaugurar les seves oficines a l'antiga torre de control del Prat. Durant la recepció que va seguir l'acte també es va parlar de la importància creuerista que Barcelona ha adquirit aquests últims anys i de la creixent presència catalana a Sonoma, Napa, i Russian Valley, així com de la presència californiana a Sant Cugat (HP). "Tan bon punt disposem dels nous Boeing 687, Norwegian augmentarà la seva presència a Barcelona. Inicialment pensàvem en la ruta a Los Angeles, però es podria incloure San Francisco en el projecte californià", va declarar el Sr. Kjos. El 7 de setembre es va anunciar que la connexió San Francisco - Barcelona s'inaugurarà a primers de juliol del 2017.

El següent pas per a la ciutat és persuadir Iberia perquè renovi el seu interès per Barcelona com a plataforma intercontinental. L'ocasió és propícia. En un futur immediat l'aerolínia inaugurarà, sino ho ha fet ja, el servei Madrid-Tòquio. Sobrevolar un aeroport amb una demanda no satisfeta de gairebé 150.000 passatgers (la que hi ha entre Barcelona i Tòquio) és convidar que companyies alienes a IAG els absorbeixin. Una escala a Barcelona no hauria de crear problemes polítics, tècnics, financers o laborals. "When there is a will, there is a way".

19-IX-16, Fernando Aleu, lavanguardia