Espanya provoca un conflicte diplomàtic amb Letònia pel Cònsol a Barcelona

Xavier Vinyals

El Ministeri d’Afers Estrangers ha declarat al cònsol honorari de Letònia a Barcelona, Xavier Vinyals, «persona no acceptable per a l’exercici de les funcions consulars» i li ha retirat el «exequatur» o autorització de què gaudia, després que el passat dia 11, coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya, segons el govern espanyol exhibís una gran estelada a la façana del Consolat, l’ABC publica aquesta informació dient que les fonts són solvents.

Les fonts resulten del tot insolvents vist que el mateix Xavier Vinyals, desmenteix amb un Tuit al seu compte aquesta nova mentida de la diplomàcia espanyola, filtrada via ABC.

La decisió li va ser comunicada per par del Ministeri, mitjançant una nota verbal, a l’ambaixadora de Letònia a Espanya, Argita Daudze. A la nota, es recorda que qualsevol consolat està legitimat per exhibir a la porta o a l’edifici de l’oficina consular, inclosa la residència del seu cap consular, l’escut o bandera de l’Estat, “però no banderes de tercers, molt menys si es tracta de banderes no oficials que simbolitzen el suport a un procés il·legal de desconnexió d’una porció del territori de l’Estat receptor i consegüent constitució d’un Estat propi”.

El Govern espanyol diu que ha constatat que en reiterades ocasions que Vinyals ha incomplert la Convenció de Viena i que d’això s’ha informat diverses vegades a les autoritats letones, el Ministeri d’Exteriors li retira el «exequatur», que és l’autorització que s’atorga als agents diplomàtics estrangers per exercir les seves funcions.

Ja dimarts passat, l’ambaixadora va ser convocada al Ministeri per expressar-li la protesta pel succeït i fer-li entendre la inconveniència que Vinyals continués com a cònsol honorari. Davant la falta de reacció per part de les autoritats letones, el departament que dirigeix l’obsessionat anticatalà José Manuel GarcíaMargallo, va decidir prendre la mesura de retirar-li l’acreditació.

L’atac espanyol a Letònia de fet vol ser un càstig a Xavier Vinyals, que és un empresari i activista independentista, de llarga trajectòria, que té una relació amb totes les repúbliques bàltiques des de fa molts anys, va col·laborar amb elles quan van iniciar el seu procés d’independència, especialment en el camp esportiu, ajudant al reconeixement dels Comitès Olímpics de les naixents repúbliques i va ser dels primers empresaris a promoure inversions catalanes en la zona. Vinyals, que també és un dels dirigents de la Plataforma Pro-Seleccions Catalanes, mai no ha amagat el seu suport al procés d’independència de Catalunya.

De fet no és el primer incident que Espanya i Letònia tenen en l’àmbit diplomàtic, existeix una altra protesta espanyola quan, al setembre del 2013, després de la celebració d’una cadena humana a Catalunya a favor de la independència, el llavors primer ministre letó, Valdis Dombrovski, va dir que la independència de Catalunya tenia «un missatge molt poderós»,i «Si hi ha legitimitat en el procés, per què no donar-li suport?».