Barcelona, quarta ciutat més creativa al món

Resultat d'imatges de barcelona dissenyEl disseny està intrínsecament lligat a la història de la ciutat de Barcelona. S'associa el Cobi olímpic a l'explosió de la Barcelona del disseny,peròmoltabans,jael1775,els industrials de l'incipient tèxtil van canalitzar les seves necessitats d'estampació de la seda i el cotó amb la creació de l'Escola Gratuïta de Disseny i Nobles Arts. Barcelona va ser la primera ciutat europea atenirunaescolapròpia,novinculada a les acadèmies reals; avui és la Llotja. I des d'aleshores s'ha anat desplegant la creativitat vinculada a les arts decoratives, industrials, tèxtils i a la indumentària, la ceràmica o les arts gràfiques, amesuraqueelsindustrialsnecessitaven"vestir"elsseusproductes. "El disseny, sense empreses al voltant, no existeix", diu Jordi Montaña,professord'Esadeiararector de la Universitat de Vic. Però ara que Barcelona tem la seva excessiva dependència del turisme al mateix temps que aspira a ser referent digital, quin paper juga la ciutat en el panorama internacional del disseny?

Resultat d'imatges de barcelona dissenySegons una enquesta elaborada per Barcelona Centre de Disseny (BCD) entre responsables de certàmens del sector a tot el món (les design weeks), Barcelona és reconeguda com la quarta ciutat més creativa, només superada per Londres, Nova York i Berlín. I ja per darrere de la capital catalana, els consultats situen Milà, Tòquio, París, San Francisco, Amsterdam i Copenhaguen.

Curiosament, fa dos anys el Barcelona Centre de Disseny va elaborarunaenquestasimilar,llavors preguntant executius en empreses tecnològiques, culturals o d'innovació, com Google, Philips, Lenovo o Nokia. I Barcelona ja apareixia en la quarta posició mundial, encara que el podi era per a San Francisco, Londres i Nova York, i el seguien Tòquio, Berlín, Amsterdam, París, Sydney i Copenhaguen.

Barcelona i vuit ciutats més d'Amèrica, Europa i Àsia preparen una xarxa mundial

"L'objectiu de l'estudi és valorar el potencial que té la marca Barcelona en disseny i creativitat, poder mesurar el posicionament de la marca perquè empreses i esdeveniments la utilitzin en la seva internacionalització, i per atreur e talent i inversió" explica Isabel Roig, directora general del BCD, centre de promoció i dinamització del disseny en l'àmbit empresarial i institucional creat l'any 1973, amb el suport de la Cambra de Comerç i l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, el Ministeri d'Indústria i nombroses empreses i institucions.

Resultat d'imatges de barcelona dissenyHi ha desenes de rànquings que valoren diferents aspectes ­infraestructures, talent, costiqualitatdevida­,peròaquest SurveyontheBarcelonaCityBrand és al seu torn pioner per la seva especialització, assegura Roig. "El disseny a Barcelona és una tradició antiga, però una realitat certa: sempre ha estat una ciutat que ha captat els moviments de fora; hi ha hagut certa capacitat industrial per dur a terme els projectes, i un entorn cultural tolerant i obert", diu Jordi Montaña. "Potser fins al boom dels anys norantaesfeiaeldissenyperalesempreses properes, locals. La crisi ha afectat, però la globalització s'ha sabut aprofitar i els dissenyadors d'aquí poden anar a qualsevol lloc del món", afegeix el professor d'Esade. En l'enquesta d'aquest any, als responsables dels esdeveniments internacionals de disseny se'ls preguntava per quines també creien que eren les actuals ciutats globals emergents més destacades.

I Barcelona ha resultat ser en primera posició, seguida de Mèxic DF, Seül, Pequín, Dubai, Hèlsinki... "Aparèixer així en els dos rànquing significa que se'ns percep com una ciutat consolidada però que alhora té molt de potencial de creixement, que està en moviment," explica Roig. LaBarcelonaDesignWeek,l'esdeveniment que ja ha arribat aquest any a l'onzena edició, se situa en l'enquesta en la setena posició del rànquing de certàmens que encapçala el London Design FestivaliaquèsegueixenMilà,laDutch Design Week, la novaiorquesa NYCxDesign i els esdeveniments de Viena i Hèlsinki. "Les design weeks líders són realment els referents consolidats", valora Roig. "Però aquest posicionament ens ajuda a liderar, juntamentambvuitciutatsmésdelmón (NovaYork,SanFranciscoiMèxic DF a Amèrica; Tòquio, Pequín i Seül a Àsia, i Hèlsinki i Holanda a Europa), la creació d'una xarxa mundial de design weeks", afegeix la directora del BCD. Fa dos anys que estan de preparatius, "serem inicialmentunescinquantaciutats associades, d'un total de cent que hem detectat que celebren certàmens o festivals en aquest marc". "Aquestes enquestes les repetirem cada dos anys. No és una foto per sortir bé ­apunta Roig­, sinó per insistir que hem de continuar donant suport al talent emergent i a la innovació, i en la necessitat de comunicar la ciutat com a centre de negocis, emprenedoria i innovació social, per complementar la percepció de la ciutat al món".

24-VII-16, M. Galtés, lavanguardia