Trump i Hillary, dues opcions odiades

Resultat d'imatges de trump clintonUn dels efectes col·laterals del rebuig generalitzat que s'estableix en bona part de lasocietatdelsEstats Units respecte a Donald Trump és que les discutibles activitats empresarials i polítiques de Bill i Hillary Clinton semblen innòcues en comparació amb les del magnat. És més, qualsevol investigació crítica es titlla de propaganda pro Trump en mitjans ultres. Així que qüestionaments legítims sobre tràfic d'influències en l'empori filantrocapitalista dels Clinton han estat desqualificats com a teories de la conspiració. Això, malgrat que The Wall Street Journal ha advertit de la insistència de Hillary a vetllar pels interessos de General Electric, Exxon, Microsoft i Boeing, tots importants contribuents de la fundació Clinton. Segons una anàlisi d'Associated Press dels e-mails filtrats del servidor privat de Hillary Clinton, més de la meitat dels interlocutors privats de l'aleshores secretària d'Estat contribuïen a la fundació Clinton, que ha recaptat 2.000 milions de dòlars de grans empreses i multimilionaris. Per saber-ne més vam parlar amb Doug Henwood, autor del llibre My turn, una crítica demolidora de Hillary Clinton i el que Henwood qualifica de "Filantropia Inc".

Julian Assange diu que li han filtrat e-mails que poden fer molt mal a la campanya Clinton. Poden tenir a veure amb la fundació?

Quan va transcendir que Hillary teniaaquellsegonservidord'e-mails,i com que jo havia fet força investigació sobre com actuen els Clinton, vaig pensar de seguida que seria per ocultarcosesdelafundació.Aquells intercanvis de favors de tota la vida dels Clinton no serien compatibles amb ser secretària d'Estat. Hi ha dues menes d'e-mails pels quals Hillary hauria d'estar preocupada. Unssónels15.000correusquel'FBI està investigant. L'FBI té la meitat dels que ella va esborrar, així que aviat sabrem alguna cosa. I després hi ha els del Comitè Nacional Demòcrata, que ara estan en mans dels hackers, alguns a WikiLeaks. Podrien treure-ho a l'octubre per fer el màxim mal possible.

Donna Brazile, directora interina de la convenció demòcrata, va qualificar aquells hackers de delinqüents a sou del Govern rus.

Els intents dels demòcrates de ressuscitar els sentiments russòfobs de laguerra fredasón unacosamolt estranya. Quèvolendir,quePutinésel nou Stalin? És al·lucinant.

La Iniciativa Global Clinton és un vehicle del que ara es diu filantrocapitalisme?

És això de fer festes, de fer networking per fer contactes amb consellers delegats i aparentar que estan fent alguna cosa noble. Convides Angelina Jolie, ho organitzes a Davos... L'objectiu és que aquells peixosgrossos que jatenentan tsdiners se sentin bé amb si mateixos .

Només és això, o hi ha tràfic d'influències?

Les dues coses. Inflar egos i traficar ambinfluències.Nohihaprovesdefinitives perquè cal una investigació policial. En el millor dels casos fa molta pudor, en el pitjor, són delictes greus. És una versió destil·lada de com funciona el sistema polític dels Estats Units: un cercle de contribucions de grans empreses i lobbies, d'altisonància filantròpica, celebritats i egos enormes.

Hi ha un model de negoci?

Principalment és un vehicle mitjançant el qual els Clinton es van fer rics. La política i la fundació es van barrejarperconvertir-seenelnegoci familiar. Els Clinton ja tenen un patrimoni d'uns 150 milions de dòlars.Hillary,30milionsellasola.Les empreses donants convidaven Bill i Hillary a fer conferències per les quals cobraven milions. Potser en espera d'alguna reunió amb la secretàriad'Estat.AlgunsanysBillcobrava una mitjana d'1,4 milions a la setmana per les conferències. Cal tenir en compte que Bill i Hillary han utilitzat la política com a negoci des dels seus temps a Arkansas.

És més ideològic?

Sí. Crec que casa amb la filosofia neoliberal que Bill va ajudar a posar en marxa abans de ser president. La ideaeraque janohihadinersperals serveispúblics,aixíquel'Estathade ser soci del sector privat. I la fundació Clinton és així. Coordinen acords empresarials per a corporacions que volen fer una mica de màrqueting filantròpic. I després hi ha els governs de països com el Kazakhstan. Molts polítics en països d'escassa tradició democràtica han pogut blanquejar els seus noms gràcies a la Fundació Clinton, com el president kazakh Nursultan Nazarbàiev.

FILANTROCAPITALISME "És fer festes per inflar egos, traficar amb influències i aparentar que fan coses nobles" 150 MILIONS DE DÒLARS "Els Clinton van barrejar política i fundació com a negoci familiar i es van fer rics" Chelsea Clinton també està involucrada, oi?

Chelsea ara serà la presidenta de la fundació després de les eleccions, encara que no té l'atractiu dels seus paresperqu ènotéfuturpolític.Potser es presentarà a les presidencials del 2028 per tenir-lo. Per gestionar els fons de la fundació, va fitxar un amic del seu marit que és gestor de fons de cobertura.

L'han acusat de ser conspirador de dretes per haver dit aquestes coses?

Sí. Si fas alguna investigació crítica amb Hillary t'acusen de fer la feina de la ultradreta. Vols que guanyi Trump?, pregunten. Ara, mitjans com The New York Times tenen un únic objectiu: destruir Trump. Hillary no hauria tingut mai una campanya tan fàcil si no fos per Trump. És interessant recordar que Bill va ser l'arquitecte de la decisió de Trump d'entrar en la política presidencial. Trump va parlar amb Bill abans de presentar la seva candidatura i Bill li va dir que endavant.

7-IX-16, A. Robinson, lavanguardia