Moscou titlla d’espia el prestigiós centre demoscòpic Levada

In the international scientific community the Levada Center enjoys a high reputation with its independent, empirical sociological research.Des d'ahir, el principal centre sociològic independent de Rússia porta una marca de la qual li serà difícil desprendre's. El Govern rus va acusar el prestigiós Centre Levada d'estar finançat pels Estats Units i el va incloure en la llista d'"agents estrangers". La decisió es produeix a menys de dues setmanes de les eleccions parlamentàries a Rússia (el 18 de setembre) i dies després que una enquesta elaborada pel centre mostrés que el suport al partit del poder, Rússia Unida, va caure del 39% al juliol al 31% a l'agost. El Centre Levada, que porta el nom del conegut sociòleg que el va fundar, Iuri Levada, va començar a fer les seves primeres enquestes durant la perestroika i els últims anys de l'URSS, i sempre ha mantingut la seva independència del poder rus. Aquesta activitat es podriaveureamenaçadaambl'etiqueta d'"agent estranger".

Resultat d'imatges de levada centerEl seu director, Lev Gudkov, va acusar "la direcció del país" d'augmentar la "repressió interna". En el canal de televisió independent Dojd va assegurar que "si no es cancel·la aquesta decisió, el Centre Levada haurà de deixar de treballar, ja que no és possible fer enquestes amb aquest estigma". Amb una evident olor de guerra freda, el terme "agent estranger" s'associa a Rússia a ser un espia, la qual cosa anul·laria la necessària confiança de les persones enquestades, sense parlar de la pèrdua de clients. ElMinisterideJustíc iavaincloureel CentreLevadaen aquestallista negra dilluns, i ahir va explicar que el centre demoscòpic "va rebre una gran part del seu finançament estrangerdelsEUA,entred'altresuna beca de la Universitat de Wisconsin, a Madison".

I va destacar que una de les organitzacions que supervisen aquesta universitat és el Pentàgon. Entre altres finançadors, va assenyalar Gallup i les universitats de Colorado, Colúmbia i GeorgeWashington.Tambéinstitucions del Regne Unit, Alemanya, Suïssa, Noruega i Lituània. "La investigació ha establert que es finança amb fonts estrangeres i participa en defensa dels seus interessos en activitats polítiques en territori rus", va afegir. El registre d'"agents estrangers" elvaestablirunalleipromogudapel president rus, Vladímir Putin, el 2012, després de les grans manifestacions en contra seu. La llei obliga tota organització que rep fons de l'estranger a inscriure's en la llista. Des d'aleshores han estat declarats "agent estranger" grups de drets humans, com Memorial, i el grup d'observadors electorals Golos. El Centre Levada sempre s'ha negar a fer-ho voluntàriament, al·legant que és una organització sense ànim de lucre. Segons el diari en anglès The Moscow Times, la investigació de Justícia la va posar en marxa una denúncia del moviment pro Kremlin Anti-Maidan.

7-IX-16, G. Aragonés, lavanguardia