Silicon Valley venç el Govern en negar-se a lliurar dades guardades fora del país

Els gegants tecnològics, els que marquen la pauta de la innovació als Estats Units, han pres força en la seva disputa a l’ Administració per la privacitat dels seus clients. Després d’Apple, que es va negar a “obrir” l’iPhone en una investigació de terrorisme, ara el que planta cara és Microsoft per un assumpte de narcotràfic.

Un tribunal federal de Nova York va resoldre aquest dijous a favor de la firma de Redmond. El jutjat d’apel·lació va determinar que el Govern no pot obligar la companyia a lliurar correus electrònics o altres dades personals que es troben emmagatzemades a l’estranger.

Per unanimitat dels tres magistrats, la sala es va posar a favor de Microsoft en el seu plet amb el Departament de Justícia, que havia sol·licitat els e-mails emmagatzemats per la societat de Bill Gates en un servidor de Dublín.

En la decisió es va subratllar que les comunicacions dels proveïdors de serveis dels Estats Units en servidors localitzats fora de territori nord-americà estan a l’abast de les ordres d’escorcoll emeses sota l’Acta de Comunicacions Emmagatzemades ( SCA, per les sigles en anglès), una llei federal del 1986.

Satya Nadella lidera Microsoft (AP)

“El Congrés no va pretendre que la SCA autoritzés disposicions que es poguessin aplicar extraterritorialment”, es va indicar. I es va reiterar que aquelles disposicions actuen com a protecció dels interessos personals dels usuaris.

Silicon Valley, que s’ha bolcat en suport de Microsoft, ha celebrat la resolució, que en revoca una d’anterior de signe contrari, enmig de les tensions entre Europa i els EUA respecte a l’accés de l’executiu a la data que troba als ordinadors de les xarxes socials i altres companyies d’internet.

No deixa de ser un altre contratemps per al Departament de Justícia, després que la firma de Cupertino es negués a desbloquejar el telèfon mòbil d’un dels pistolers que va sembrar el terror a finals de l’any passat a Califòrnia. L’FBI va recórrer a hackers per accedir a aquella informació.

Aquest nou cas ha copat l’atenció de la indústria tecnològica i dels experts legals per la cada vegada més creixent importància del núvol d’emmagatzemament en el negoci informàtic.

Si prevalgués el criteri de Washington, els experts consideren que aquesta circumstància donaria barra lliure i faria molt difícil poder resistir-se a ordres de tribunals estrangers sol·licitant informació personal, com els correus electrònics d’activistes o de dissidents polítics.

El Govern dels Estats Units ja ha anunciat que recorrerà al Tribunal Suprem, en afirmar que Microsoft és una firma basada en territori dels Estats Units, i per tant, té dret a reclamar la informació guardada a l’estranger. Però, si es confirmés aquesta decisió, les ­ramificacions serien d’enorme transcendència. Seria un factor decisiu tant per a clients com empreses respecte a les seves deci­sions de com i on emmagatzemar aquelles dades.

16-VII-16, F. Peirón, lavanguardia

Apple isn't the only company that's fighting with the government over user privacy these days. Via GeekWire, Microsoft has sued the United States Department of Justice and has asked a court to declare the government's secrecy orders as unconstitutional. Microsoft says it objects to orders issued by the DOJ that say the company cannot inform customers when law enforcement officials are seeking access to customer information and data.

FROM EARLIER: Tesla Model 3 reservations approach 400,000, but production remains a challenge

Microsoft's suit was filed with the U.S. District Court in Seattle on Thursday and it is targeting Section 2705(b) of the Electronic Communications Privacy Act, which grants the government power to issue secrecy orders that bar companies from informing customers that they are being targeted in investigations.

"This statute violates both the Fourth Amendment, which affords people and businesses the right to know if the government searches or seizes their property, and the First Amendment, which enshrines Microsoft’s rights to talk to its customers and to discuss how the government conducts its investigations — subject only to restraints narrowly tailored to serve compelling government interests," Microsoft writes in its complaint. "People do not give up their rights when they move their private information from physical storage to the cloud. Microsoft therefore asks the Court to declare that Section 2705(b) is unconstitutional on its face."

In its complaint, Microsoft claims it has received 2,600 secrecy orders over just the past year and a half, and it says a big majority of them don't have definitive end dates. In other words, even if you're exonerated by the government's investigations, in most cases Microsoft is still barred from telling you about it.

Microsoft chief legal officer Brad Smith on Thursday wrote a post on Microsoft's official blog further explaining the company's stance -- check it out for yourself at this link.

Related stories

Microsoft has a clever idea to smarten up mobile hotspots

Microsoft Edge is going to save you from annoying Flash ads in its next update

First look at the upgraded Start menu from the next version of Windows 10

More from BGR: HTC 10 review: An exciting new flagship phone that’s better in every way

This article was originally published on BGR.com