trencament dels calls jueus catalans amb els espanyols arriba a la premsa internacional

calljueugirona

Els calls jueus catalans han trencat amb la Red de Juderías de España, la xarxa de 24 ciutats de l’Estat que contenen barris jueus, i planegen crear una institució pròpia per promocionar el patrimoni de Girona, Barcelona, Besalú, Castelló d’Empúries i Tortosa. Una notícia que sembla limitada als àmbits local i cultural però que ha traspassat fronteres perquè el diari nord-americà The New York Times i el rotatiu israelià Haaretz, el més antic del país, se n’han fet ressò. A més, tots dos han vinculat la notícia al procés independentista català i han aprofitat per contextualitzar el gest dels calls catalans en el marc de l’enfrontament entre Barcelona i Madrid.

“Els catalans potser estan sospesant marxar d’Espanya, però les ciutats catalanes amb històries jueves ja s’han decidit”. Així comença la peça del The New York Times, que explica que “el trencament arriba enmig de la gran batalla secessionista” entre Catalunya i l’Estat. La peça, signada des de Madrid, recorda que els partits independentistes tenen majoria al Parlament i tenen un full de ruta per crear les estructures d’un Estat català en 18 mesos. El ‘Haaretz‘ israelià també menciona el context sobiranista en un article basat gairebé per complet en el de The New York Times.

Els dos rotatius expliquen els motius dels calls catalans per anar per lliure en declaracions exclusives al diari nord-americà de l’alcaldessa gironina, Marta Madrenas: “Creiem que ho podem fer millor a l’hora de promocionar el patrimoni jueu, ho volem fer d’una manera més seriosa, més cultural i amb més rigor científic”. A més, deixa clar que no és només una qüestió de separar-se de l’entitat espanyola per independentisme, ja que Sevilla també va abandonar la Red de Juderías el gener passat.

També recullen la reacció aïrada de la directora-gerent de l’associació espanyola, la valenciana Marta Puig. No especifiquen, però, que Puig va ser regidora del PP a Boadilla del Monte del 2007 al 2011 i que va ser un dels noms a qui el sindicat Manos Limpias va incloure com a col·laboradora en la presumpta trama corrupta del municipi madrileny. La Red de Juderías de España encara inclou els cinc municipis catalans al seu web.

Guifré Jordan @enGuifre                                                                                                                            directe!cat