els oncòlegs adverteixen que aviat els nous fàrmacs seran impagables

Resultat d'imatges de precio medicinasEl president de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), Miguel Martín, va advertir ahir a Chicago de l’alt cost dels nous tractaments contra el càncer i, en declaracions a l’agència Efe, va augurar que sens dubte d’aquí a poc temps “no els podrem pagar”. L’oncòleg, en resposta a preguntes d’aquest diari per correu electrònic, va resumir així una preocupació en augment des de fa uns anys i que presenta una gran paradoxa: “Que apareguin fàrmacs nous i eficaços és una gran notícia per als pacients i és un mèrit indiscutible de la indústria farmacèutica, però podem arribar a una situació difícil en què no els puguem utilitzar a causa del seu preu, elevadíssim. Els malalts espanyols, en general, tenen accés amb moderades restriccions als nous fàrmacs, però no sabem com afrontarem el futur si continuen apareixent nous tractaments d’elevat cost”.

Des del congrés de la Societat Americana d’ Oncologia Clínica (ASCO) que s’acaba de celebrar a Chicago, i on es presenten cada any les principals novetats contra el càncer, el també cap de servei d’ oncologia de l’hospital Gregorio Marañón de Madrid va reconèixer el seu pessimisme i va defensar que la indústria hauria de donar prioritat a la investigació de fàrmacs realment curatius. “Pràcticament tots els fàrmacs s’aproven primer en pacients amb metàstasi, essencialment incurables. En aquesta situació, els nous tractaments poden prolongar la supervivència, però poques vegades són curatius. Hauríem d’estimular el desenvolupament d’estudis amb nous fàrmacs en etapes precoces de la malaltia, quan la seva eficàcia pot ser molt superior, amb potencial curatiu”.

El president dels oncòlegs espanyols va considerar que és el moment d’obrir una reflexió entre l’administració, la indústria, els metges i els pacients per veure què està disposat a pagar el sistema públic de salut. “Europa està molt preocupada pel problema, és cert, però de moment no es coneix cap iniciativa seriosa per afrontar el problema”.

Cada vegada és més comuna la participació de pacients amb tumors difícils en assajos clínics,
i en alguns centres capdavanters, com ara el Vall d’Hebron de Barcelona, una porció gens menyspreable de malalts reben d’aquesta manera una medi-
cació personalitzada i d’última generació de costos elevadíssims que es finança com a investigació. “La personalització de la teràpia té uns avantatges enormes, i d’altra banda el desenvolupament de fàrmacs és molt costós i la indústria té dret a recuperar els diners que inverteix, però sovint existeix la percepció entre els metges que el preu final dels fàrmacs és excessiu. Hem d’arribar a solucions raonables que permetin que els pacients oncològics tinguin accés als nous fàrmacs. Però si no canvien les coses, això serà francament complicat d’aquí a uns quants anys. Establirem una medicina per a rics i una altra per als pobres”, adverteix l’oncòleg Miguel Martín.

“La indústria farmacèutica està controlada per accionistes que exigeixen guanys, si no, tallen caps. Capitalisme pur i dur”, apunta l’oncòleg.

8-VI-16, A. Macpherson, lavanguardia