Comissionat ONU per als Drets Humans alerta denuncies de crims contra els kurds a Turquia

L’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans, Zeid Ra’ad l’Hussein, ha informat avui que ha rebut un seguit de denúncies alarmants de crims presumptament comesos en els últims mesos per les forces militars i de seguretat turques al sud-est de Turquia, al Kurdistan dins de territori turc..

Zeid ha instat les autoritats turques a permetre la investigació independent, inclosa una a càrrec de personal de l’ONU, i a garantir accés sense restriccions per verificar les denúncies.

Rupert Colville, portaveu de l’Alt Comissionat, va explicar durant una roda de premsa a Ginebra que els informes provenen de diverses fonts creïbles, que assenyalen que les violacions haurien estat comeses a la ciutat de Cizre durant un període de toc de queda per controlar a militants teòricament sospitosos de terrorisme, durant un lapse que es va estendre des de desembre fins a març.

“Hem rebut informes de civils desarmats, incloses dones i nens, que van ser disparats deliberadament per franctiradors o des de tancs i altres vehicles militars. També sembla haver-hi una massiva destrucció de propietat i infraestructura comunitària bàsica”, ha detallat el portaveu.

Colville va assenyalar que les denúncies inclouen detencions arbitràries, tortura i altres formes de maltractaments, així com l’impediment perquè les ambulàncies arribin per socórrer els ferits.

L’Alt Comissionat tot i condemnar la violència comesa per grups de joves i altres afiliats al Partit dels Treballadors Kurds a Cizre. No obstant això, ha destacat que és essencial que les autoritats turques respectin els drets humans.