el PSC barceloní s’incorpora al Govern Colau

Collboni advierte a Colau de que sin un pacto Barcelona puede colapsarDesprés del parèntesi de quatre anys de mandat del convergent Xavier Trias, els socialistes tornen a l’Ajuntament de Barcelona per governar. Els seus quatre regidors s’afegiran –si les bases de BComú i PSC hi donen l’aval la setmana que ve– a l’actual equip de govern per codirigir les àrees de responsabilitat municipal. Amb els regidors dels dos partits no n’hi haurà prou per governar folgadament i necessitaran el suport de les forces que estan en l’oposició. Tot i això, com va dir ahir l’alcaldessa Ada Colau durant l’escenificació de l’acord, en el qual també va participar el socialista Jaume Collboni, “15 no són 21, però tampoc no són 11. Hi ha molta feina per fer i hem de disposat del màxim de mans possibles”.

L’entrada del PSC comporta canvis importants del cartipàs municipal, on la figura de Collboni pren un especial protagonisme perquè es converteix en segon tinent d’alcalde i dirigeix l’àrea d’ Empresa, Cultura i Innovació. El líder socialista passarà a ocupar-se de la promoció econòmica de la ciutat i a coordinar la presència municipal a Fira Barcelona, la Fundació del Mobile i el Consorci de la Zona Franca. Un espai en què els socialistes poden sentir-se còmodes i convertir-se en interlocutors vàlids sobretot per al sector empresarial de la ciutat, que veu amb certa desconfiança les polítiques econòmiques que està impulsant BComú des de l’Ajuntament. Potser per aquesta mateixa raó l’alcaldessa ha decidit cedir a Collboni les relacions institucionals amb la Generalitat –les que estan vinculades al deute contret amb la ciutat– i també amb el Govern central. En aquest àmbit haurà d’entaular diverses batalles, com ara acordar les inversions necessàries per acabar la construcció de l’estació intermodal de la Sagrera.

La regidoria de Cultura, que dirigirà personalment Collboni, també aportarà projecció i presència en el seu nou càrrec de responsabilitat. Des que és regidora s’ha dedicat a cuidar la relació amb els principals operadors culturals la ciutat i ahir es va saber el nom del nou comissionat que substituirà Berta Sureda en el càrrec. El socialista s’ha decantat pel director d’ estratègia de Focus, Xavier Marcé.

Una altra qüestió no menor és la que afecta l’empresa municipal Barcelona Serveis Municipals (BSM), la més important de l’Ajuntament i que gestiona el Zoo de Barcelona, els aparcaments, el Tibidabo o el Bicing de la ciutat. Cal recordar que quan es va pactar la presència dels diferents grups municipals a les empreses municipals es va entaular una dura batalla amb els membres de BComú, que sempre van considerar que la resta de partits no havien de tenir-hi responsabilitats. Amb aquest acord, el PSC pren el control d’aquest gran grup empresarial, que coneix molt bé, després d’haver governant 32 anys a la ciutat.

Tot i això, el nou cartipàs municipal ha deixat damnificats pel camí. El principal afectat per l’entrada del líder el PSC en aquest macrodepartament econòmic és el regidor d’Iniciativa Agustí Colom, que perd quota de poder perquè cedeix a la també socialista Montserrat Ballarín l’àrea de Comerç. Amb tot, Colom conserva Turisme, però passarà a dependre de Collboni. Aquí la seva presència podria servir per suavitzar les complicades relacions que s’han establert amb els empresaris turístics de la ciutat des que BComú va arribar a l’alcaldia i va impulsar la moratòria hotelera.

Ada Colau va assegurar ahir que no hi haurà compartiments estancs. La intenció de les dues formacions és codirigir les grans responsabilitats, una cosa que també es plasmarà en la cinquena tinença d’alcaldia, que gestionarà Janet Sanz però amb una important presència del socialista Daniel Mòdol, que passarà a ser regidor d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni. Una mena d’arquitecte en cap, una figura que va ser eliminada pels comuns, que no veien de bon ull la tasca que havien dut a terme responsables anteriors en aquest càrrec, però que sembla que es recupera sota el paraigua del socialista. Mòdol haurà de ser l’encarregat de vigilar que les inversions pactades amb BComú per la modificació pressupostària –llegiu-hi ronda de Dalt o Meridiana– al final es compleixen. A la cinquena tinença d’alcaldia hi continuaran estant integrats Mercedes Vidal, com a responsable de Mobilitat, i Eloi Badia, com a regidor de Presidència i Energia.

A la resta de tinences hi ha pocs canvis. La socialista Carmen Andrés s’incorpora a l’àrea dirigida per Laia Ortiz per convertir-se en regidora d’ Infantesa, Joventut i Tercera Edat, mentre que Jaume Asens tindrà sota el seu paraigua un socialista que serà comissionat d’esports, càrrec que recaurà en l’exregidor David Escudé.

El repartiment de càrrecs també ha modificat la presència territorial dels regidors de BComú a la ciutat. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i Jaume Asens deixen els seus respectius districtes, Sarrià-Sant Gervasi i Sants-Montjuïc, a causa, segons va justificar ahir la mateixa alcaldessa, de la càrrega de treball. Això comporta un important ball de regidors. Els socialistes assumeixen responsabilitats a Sarrià, Eixample i Sant Andreu.

L’acord que han subscrit les dues formacions té 122 mesures de govern. Les negociacions, segons van exposar tant Colau com Collboni, han estat dures i complicades. Però la “proposta de pacte” l’han de validar les bases de les dues formacions. Dimarts que ve començaran les votacions, i el resultat no se sabrà fins divendres. A les files socialistes no s’esperen gaires sorpreses, però cal veure com afecten les crides d’ERC i la CUP als militants de base de BComú perquè rebutgin aquest acord.

14-V-16, S. Angulo, lavanguardia