de símbols nacionals, esport, llibertats... i estultícia

La història del procés per la xiulada al Camp Nou a la final de Copa del 2015 es torna a allargar. Hi ha hagut successives resolucions d’ arxivament i reobertura del cas, fins a l’última interlocutòria de la sala penal de l’ Audiència Nacional, que obliga a continuar amb les diligències. El jutge encarregat de l’assumpte, Fernando Andreu, creia que no hi havia motius per prosseguir la investigació, però l’esmentat tribunal, que és la seva instància superior, li ha ordenat que la continuï, perquè considera que la xiulada, i sobretot la seva preparació, sí que van constituir delicte. En concret, els d’injúries al Rei, que va presidir la celebració del partit, i als símbols i emblemes d’ Espanya.

Una vegada rebuda l’ordre, el jutge ha dictat una nova interlocutòria en la qual exclou la responsabilitat penal de diverses entitats, entre les quals el mateix FC Barcelona, però només com a persones jurídiques. Sí que hi ha, en canvi, la possibilitat que responsables de diverses organitzacions relacionades amb el partit incorreguessin en delicte convocant l’acte de protesta. I això és el que el jutge ha d’investigar.

La Fiscalia de l’ Audiència Nacional, que va presentar la denúncia inicial pels fets –a la qual es van adherir Manos Limpias i Vox–, ha respost immediatament a la resolució del jutge Andreu. La fiscal encarregada del cas, Ana Noé, no posa objeccions a l’exclusió de responsabilitat del Barça i altres entitats com a persones jurídiques, però vol investigar si els seus directius i caps van estar implicats en la xiulada o si van intentar impedir-la.

L’assumpte té precedents en els quals, a diferència del que passa ara, la decisió presa va ser la d’arxivar les diligències. Hi va haver, en efecte, una altra denúncia per la xiulada a la final de Copa del 2009, i el jutge encarregat del cas, Santiago Pedraz, la va arxivar en poc temps. La diferència substancial és que llavors la Fiscalia també va estar a favor del sobreseïment, perquè considerava que el que havia passat a la final de Mestalla va ser un exercici de la llibertat d’expressió.

És evident que el canvi de criteri es deu ara a l’evolució dels esdeveniments polítics a Catalunya. Quan va ordenar la reobertura de la investigació sobre l’última xiulada, la del Camp Nou, la sala penal ho va deixar molt clar, perquè la seva resolució subratlla que “l’ambient institucional respecte a la independència de Catalunya l’any 2009 és molt diferent del del 2015”. I recalca que amb això al·ludeix a “les decisions polítiques dels òrgans de govern de Catalunya que s’han adoptat en els últims dos anys amb vista a aconseguir la independència de Catalunya respecte a Espanya”.

De resultes de la decisió de l’ Audiència, la Fiscalia demana ara que declarin els responsables de seguretat del FC Barcelona i d’una sèrie d’entitats, entre elles Catalunya Acció i Catalunya Diu Prou, entre d’altres. Es tracta d’esbrinar qui i com va ordenar i va executar el repartiment de “milers de xiulets” per utilitzar-los en la xiulada i qui va permetre aquesta distribució. I que ningú no pensi que aquest procés judicial serà breu, perquè la Fiscalia ja ha demanat que l’assumpte es declari d’especial complexitat, per permetre que la investigació s’allargui més enllà del límit legal de sis mesos de les causes normals.

11-V-15, J.M. Brunet, lavanguardia