Premis Goldman 2016 a 6 herois ambientals

Resultat d'imatges de premios goldman“Defenso la terra, defenso l’aigua, perquè elles són la vida. No tinc por del poder de les empreses, continuaré lluitant. Dedico aquest premi als companys que van morir a Celendín i a Bambamarca i a tots els que estem en lluita a Cajamarca”. Aquestes paraules de la camperola peruana Máxima Acuña de Chaupe quedaran per sempre en la memòria del mig miler de persones que van assistir aquest any al War Memorial Opera House de San Francisco ( EUA) a l’acte de lliurament dels premis Ambientals Gold­man.

Máxima Acuña és una de les sis persones distingides en la present edició d’uns guardons que des de la seva creació el 1990 no deixen d’acumular mèrits per ser con­siderats els Nobels del Medi Ambient.

Resultat d'imatges de premios goldmanEl lliurament dels premis Goldman (el 18 d’abril a San Francisco i el 20 d’abril en un acte molt similar a Washington) va ser aquest any especialment emotiu i no només per les paraules de Máxima Acuña, sinó sobretot pel record de Berta Cáceres, una de les persones guardonades en la passada edició. Com s’ha recordat aquests dies, Cáceres va morir el passat 3 de març a casa seva a La Esperanza ( Hondures), abatuda per trets molt possiblement relacionats amb els grups de pressió que proven de convertir en grans embassaments hidroelèctrics les terres de l’ètnia Lenca que ella ha defensat durant dues dècades.

Amenaces molt semblants posen en perill la vida de Máxima Acuña, que aquesta mateixa setmana ha explicat que, durant el seu viatge als Estats Units, el seu petit habitatge al costat de la Laguna Azul –a uns 4.100 metres sobre el nivell del mar– ha estat tirotejat. Pocs dubten que aquest sigui un nou intent d’atemorir una família que, des de fa anys, s’oposa als plans de la companyia Minera Yanacocha, propietària de la mina d’or més gran de Sud-amèrica. Com també es podia esperar, dimarts passat el gerent general de la minera Yanacocha, Javier Velarde, va negar que la seva empresa tingués res a veure amb la fustigació denunciada per Máxima Acuña.

El projecte Conga plantejat per aquesta empresa pretén excavar dues gegantines mines a cel obert a Cajamarca, una de les quals just a la zona de la Laguna Azul. La família Chaupe-Acuña es va negar des del principi a abandonar la seva terra, on viuen del cultiu d’un hort familiar i d’un petit ramat d’ovelles, i s’ha convertit en un símbol de la resistència rural pacífica enfront de les grans empreses, que en el cas de les mines de Cajamarca té el suport del govern del Perú. La Minera Yanacocha manté que els terrenys de Laguna Azul són de la seva propietat i des del 2008 protagonitza un complex procés judicial perquè famílies com la de Máxima Acuña abandonin la zona.

Per aquesta via, l’agost del 2014, el Jutjat Unipersonal de Celendín va condemnar a dos anys i vuit mesos de presó Máxima Acuña Atalaya, el seu marit, la seva filla i el seu gendre pel delicte d’usurpació de terres. La sen­tència va ser anul·lada sis mesos després per la Sala Penal d’ A­pel·lacions de Cajamarca.

Máxima Acuña, com l’any passat ho va ser Berta Cáceres, és un exemple dels herois del planeta que reben els premis Goldman des de fa 26 anys. Richard Goldman (fundador d’una gran empresa d’assegurances, mort el 2010) i la seva dona Rhoda Haas Goldman (neboda-néta del fundador de la companyia Levi’s, traspassada el 1996) van dedicar bona part de la seva fortuna a ­accions filantròpiques relacio­nades amb la protecció del medi ambient. La Goldman Environmental Foundation, per exemple, ha destinat des del 1990 l’equivalent a 15 milions d’euros en la dotació d’aquests guardons (150.00 dòlars per a cada premiat en els primers anys i en l’actualitat 175.000) i els actes de difusió en paral·lel.

Els guanyadors dels premis Goldman són seleccionats cada any per un jurat internacional que rep candidatures confidencials d’organitzacions ambientalistes i experts en naturalesa i drets humans d’arreu d el món. Aquests darrers anys, els premis s’atorguen a sis persones de les sis grans regions del planeta; i com passa en la present edició (amb tres dones i tres homes premiats) es té molt en consideració l’equitat de gènere.

Els principals apartats a què es dediquen els guardonats els últims anys són la protecció de boscos, rius, terres, espècies en perill i vida marina, així com les accions contra la contaminació i els productes tòxics.

De les 157 persones premiades, fins ara només una és de nacio­nalitat espanyola, el professor ­Pedro Arrojo (Madrid, 1951), distingit el 2003 per la seva feina a ­favor d’una nova cultura de la gestió de l’aigua “basada en la conservació, el reciclatge i les alternatives informades en els usos agrícoles”, segons recorda la Fundació Goldman.

30-IV-16, J. Elcacho, lavanguardia