#TgnTT, exemplar acció política civil a Tarragona

Resultat d'imatges de #TgnTT

Ja és aquí. La campanya de la patrulla tuitaire de Tarragona ha arribat a l’Ajuntament en forma de moció i es debatrà en el pròxim ple. Un tuit que denunciava un abocador vora el camí del Llorito, al pulmó verd de la ciutat, va generar una reacció en cadena tan forta que en pocs dies el grup ja tenia localitzats un total de 16 abocadors il·legals. L’Ajuntament es va af anyar a netejar-ne dos, però el grup vol arribar fins al final. Aquesta setmana ha entrat una moció que reclama que el consistori elabori un pla d’actuació i prevenció i estableix terminis “per posar fi a aquest flagell en una ciutat que vol organitzar uns Jocs Mediterranis i que vol ser una destinació turística de qualitat”, diuen.

Tots els partits de l’oposició ( C’s, ERC, CDC, CUP i ICV, 13 regidors del total de 28) ja han anunciat que donaran suport a la moció. “Això no és un tema polític ni ideològic, sinó la preocupació d’un grup de ciutadans, hi ha un risc evident d’incendi”, explica Albert Puñet, un dels set integrants del grup que ha firmat la moció.

El primer abocador, amb tones de roba, va ser denunciat a les xarxes el 21 de febrer El primer abocador, amb tones de roba, va ser denunciat a les xarxes el 21 de febrer (Helle Kettner - TGNTT)

A les xarxes s’identifiquen amb l’etiqueta #TgnTT, que es pot interpretar-se com “Tarragona trending” o “Tarragona tuit trobada”. Amb aquesta i l’etiqueta de la campanya (#abocadorsilegals), desenes de ciutadans han penjat a la xarxa fotos i ubicació de diversos abocadors, alguns de roba i d’altres, la majoria, amb restes de material d’obra i fins i tot amiant. La campanya s’ha fet tan popular entre els tuitaires tarragonins que diumenge passat, durant la caminada reivindicativa per reclamar camins en bones condicions, els participants van localitzar i van denunciar cinc “nous” abocadors il·legals.

Arran de la repercussió del primer tuit, en què Helle Kettner (una altra membre de #TgnTT) va denunciar –amb foto, vídeo i localització inclosa– el primer abocador (de tones de roba utilitzada), la regidora de Medi Ambient, Ivana Martínez (PSC), va demanar de reunir-se amb el grup. Això va ser el dia 1 d’abril. I aquesta setmana, arran de la presentació de la moció, Martínez va fer pública una ­crida al civisme dels ciutadans per evitar que es llenci runa indiscriminadament, mentre anunciava una revisió del reglament de la deixalleria municipal. Aquest és un altre dels punts que inclou la proposta, que denuncia que, tot i tenint la llicència d’obres menors, la deixalleria només accepta cinc metres cúbics de runa.

Els tuitaires asseguren que no abaixaran la guàrdia. En la moció estableixen un termini de tres mesos perquè el Consistori elabori un pla de prevenció i actuació. I mentrestant ja han fixat un altre “objectiu”: les escales mecàniques de la plaça dels Carros, que gairebé sempre estan espatllades.