Egipte cedeix a l’Aràbia Saudita dues illes en disputa i acorden construir un pont al Mar Roig

Després de sis anys de negociacions, Egipte i Aràbia Saudita han signat un acord sobre la demarcació de la seva frontera marítima, segons ha anunciat el Gabinet de ministres d’Egipte, informa Al-Arabiya. L’acord pressuposa que el Caire cedeix a Riad el control sobre les illes de Tiran i Sanafir, objecte d’una llarga disputa territorial. L’acord, que encara ha de ser aprovat pel Parlament d’Egipte, ja ha despertat una onada de crítiques al país.

Les illes ocupen una posició estratègica important als estrets de Tiran, entre la península del Sinaí, a Egipte, i la península de Shayk Humayd a Aràbia Saudita, que controla l’accés d’Israel i Jordània al mar Roig des de golf d’Aqaba.

El 1967 el bloqueig per part d’Egipte de l’estrets de Tiran va servir com a casus belli per la guerra dels Sis Dies entre Israel i la República Àrab Unida formada per Egipte i Síria, i recolzada per Jordània, l’Iraq i Algèria.

L’acord va ser anunciat mentre el rei d’Aràbia Saudita, Salman bin Abdulaziz, continuava amb la seva visita al Caire, en el marc de la qual s’ha reunit amb el president egipcià Abdelfatah Al-Sisi.

El rei Salman ha proposat la construcció d’un pont entre els dos estats sobre el Mar Roig. Sense donar detalls sobre la localització del projecte ni sobre el seu pressupost, el monarca ha destacat la importància “de l’històric pas de connectar Àfrica i Àsia per incrementar el comerç entre tots dos continents” unes declaracions fetes en presència del president egipci, AbdulFatah al Sisi, a qui Riad ha donat suport il·limitat des que va enderrocar l’islamista Mohamed Mursi amb un cop d’Estat el 2013.