Xina deté 41 uigurs, per no assistir a un funeral

Uighurs

Després del funeral d’un mestre membre del Partit Comunista les autoritats xineses han realitzat 41 detencions entre els uigurs del poble de Oymanbaytoqay (Yining en xinès) per no haver-hi assistit.  Aquesta absènciaespecialment de l’imam i el muetzí ha estat interpretada com un clar signe de radicalisme religiós per part de les autoritats xineses locals com així ho expressa un oficial de policia “Han rebutjat assistir al funeral tot i ser invitats en diverses ocasions per la família del difunt, cosa que indica la seva ràbia envers ell i la seva manca de lleialtat al govern i més important encara, és un símbol d’extremisme religiós.” Això tot i que l’imam és un càrrec designat pel govern.

Els detinguts però han rebut les mostres de suport dels seus conciutadans que dubten que siguin extremistes i que el fet de no assistir a un funeral sigui un prova d’això.

Aquests fets són una mostra més del gran control i repressió al que està sotmesa la població uigur a la província xinesa de Xinjiang, que periòdicament esclata en episodis de violència interètnica.