entrevista de 5 diaris europeus al President Puigdemont

Resultat d'imatges de puigdemont financial“Catalunya pot aconseguir la independència d’ Espanya sense un acord amb Madrid”. Aquesta és la idea que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha volgut transmetre a Europa, en una entrevista conjunta publicada ahir a cinc de les capçaleres principals del Vell Continent: ­Financial Times( Regne Unit), Le Monde ( França), Corriere della Sera( Itàlia), Süddeutsche Zeitung ( Alemanya) i Diário de Notícias (Portugal). Una ofensiva a la premsa internacional amb la qual el Govern està interessat a donar a conèixer el seu punt de vista sobre el moment en què es troba el procés català.

“Els catalans no esperarem cinc o deu anys més que arribin respostes del Govern de l’ Estat a les aspiracions sobiranistes de Catalunya”, declara Carles Puigdemont, que denuncia que, “veient l’absència de respostes polítiques a les nostres demandes, de voluntat de diàleg i de negociació, la responsabilitat dels electes no és quedar-nos quiets sense fer res, sinó prendre decisions en interès dels ciutadans”.

I és en aquest context en què adverteix que “Catalunya pot aconseguir la independència d’ Espanya sense un acord amb Madrid”. El president de la Generalitat es mostra confiat, de tota manera, a assolir la separació en el marc d’un “acord ampli” amb el Govern espanyol, però no descarta en cap cas la via de la separació unilateral, perquè “si Madrid no vol un acord i la majoria dels catalans volen un Estat independent, com s’evita això?”, es pregunta.

En l’entrevista, el cap del Govern insisteix que “si el Govern espanyol es compromet a organitzar un referèndum, pot tenir el suport de les forces majoritàries a Catalunya”, i precisa que una decisió d’aquestes característiques “seria una notícia meravellosa per a la societat espanyola i els governs de la Unió Europea, que esperen una solució democràtica”. Una via que, segons el parer de Carles Puigdemont, és la que ha de prevaler sempre, perquè “en una democràcia madura el que és legal és el que és decidit pel Parlament, i el nostre procés està legitimat per la Cambra catalana i per les urnes”, subratlla en resposta a l’actuació del Govern espanyol, basada en recursos al Tribunal Constitucional.

I dins d’aquesta voluntat d’internacionalització del procés ­català, el president de la Generalitat farà dilluns una conferència – “Quin és el futur per a Catalunya dins d’Europa”–, al centre d’estudis polítics Sciences Po de París, en el que serà el seu primer viatge internacional. Una visita en què es reunirà també amb l’ ex-primer ministre italià Enrico Letta, degà actual de la Paris School of International Affairs, i en què serà entrevistat, a més, per Radio France Internacionale.

19-III-16, J. Gisbert, lavanguardia