Ban Ki-moon mostra una mica de dignitat amb el Sahara occidental

Resultat d'imatges de free saharaLa indignació marroquina amb el secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, es va desbordar el cap de setmana passat als carrers de Rabat, on uns tres milions de marroquins, segons fonts oficials que els observadors rebaixaven a alguns centenars de milers, van manifestar la seva repulsa a la recent visita de Ban Ki-moon als campaments sahrauís de Tinduf ( Algèria), on va parlar d’“ocupació del Sàhara”. Durant la manifestació es van proferir insults contra el secretari general de l’ONU, la qual cosa el va dur a anular la visita prevista a Rabat.

La manifestació va marcar el punt d’inflexió d’uns dies en què es van succeir les declaracions i el ­rebuig unànime dels partits marroquins als “gestos de complaença injustificats” del màxim manda­tari de l’ONU. Per la seva banda, el portaveu de l’ONU al Marroc, ­Farhan Haq, va insistir dimecres passat que “el mateix secretari general i la institució que representa mantenen la seva escrupolosa neutralitat” en el problema del Sàhara.

Després d’haver exigit dijous la retirada en un termini de tres dies de 84 funcionaris de la missió de l’ONU al Sàhara Occidental (Minurso) i de la Unió Africana, el ministre delegat d’Afers Exteriors marroquí, Nasser Burita, va declarar ahir que el Marroc encara no havia decidit si retirava als seus cascos blaus desplegats en missions de pau pel món.

El ministre d’Exteriors, Salaheddin Mezuar, es va afegir a la indignació general perquè el secretari general de l’ONU utilitzés expressions que va considerar molt greus i sense base jurídica o política. “El que ha passat tindrà repercussions sobre l’ actitud del Marroc”, va declarar.

Les converses sobre el Sàhara estan paralitzades, ja que Rabat es nega a tornar a la taula de negociació amb el Front Polisario. Mezuar assenyala que les trobades entre les dues parts no tenen ja raó de ser perquè, després de nou rondes mantingudes als voltants de Washington, “no s’ha avançat en res”.

Les topades entre Ban i les autoritats han estat freqüents. El Govern marroquí va retirar el 2012 la confiança al diplomàtic nord-americà Christopher Ross, malgrat la qual cosa Ban Ki-moon el va mantenir al seu càrrec com a enviat especial de l’ONU. Rabat ha prohibit que Ross viatgi a Al-Aaiun o a qualsevol altra ciutat sahrauí sota el seu control.

La insistència del secretari general de l’ONU que les dues parts ­tornin a seure per negociar irrita les autoritats marroquines, que menyspreen el paper del Front Polisario i només accepten asseure’s a discutir amb Algèria. En aquest ­estira-i-arronsa, Rabat pensa que té tots els trumfos a causa del poc temps de mandat que té per davant Ban. Espera el seu successor.

19-III-16, A.S. Ruiz, lavanguardia