Illas Shetland: obertura d’una ràdio e d’una television pròprias

Dimècres, 27 de genièr de 2016, 03h00 Societat,Internacional,Cultura

Illas Shetland: obertura d’una ràdio e d’una television pròprias

Ja se prevei una preséncia fòrta del shetlandés


Marrit Flac Bon Plan bon Fabulós (4 vòtes)


Las Illas Shetland, que son un ramat d’illas atlanticas amb una identitat nordica marcada e diferenciada de la rèsta d’Escòcia, contunhan son camin cap a son desvolopament original dels ponches de vista social, cultural, economic, politic, lingüistic e ara mediatic.
 
L’estructura Shetland Amenity Trust fonciona jos la forma d’un Charitable Trust que sa tòca es lo desvolopament e l’espandiment de la coneissença de las illas, tant a l’interior coma a l’estrange. An decidit de fargar una ràdio e television pròprias a las Illas Shetland. Al dintre d’aquel trust, lo departament Promote Shetland trabalha a aqueste prètzfach al nivèl mediatic jos lo nom comercial de 60º North (60º Nòrd essent la latitud de Shetland).
 
Aital ja editan una revista trimestrala de qualitat sus la vida vidanta d’aquela petita nacion atlantica en devenir. A la prima de 2016 començaràn d’emetre una estacion de ràdio comunautària ZE3 que completaràn las estacions ZE1 (musica contemporanèa) e ZE2 (musica tradicionala e vida vidanta).
 
Tanben a partir del 19 de febrièr d’ongan començarà d’emetre la television shetlandesa 60N Channel 1 en dirècte, 24 oras sus 24. Ja son previstes de programas quotidians d’informacion, de cultura, de musica, d’espòrts, d’emissions sus la vida salvatja, sus la cosina locala, etc. Ben segur, la lenga insulara essent fòrça viva entre la populacion, ja se prevei una preséncia fòrta del shetlandés a l’ecran. Per ara aqueles canals seràn difusats per Internet, mas s’estúdia la possibilitat de passar en via hertziana.
 
Se lo païsatge mediatic de las illas es bon per çò de la premsa escricha e Internet, fins ara i aviá pas de ràdio e de television entièrament shetlandesas. Sonque las qualques oras de desacrocatge quotidian de la ràdio BBC èran la sola autonomia audiovisuala de Shetland amb qualques reportatges d’actualitat dins las cadenas TV escocesas.
 
Desenant caldrà comptar amb aqueles nòus mèdias que son la realizacion d’un partenariat public-privat aürós.
 
 
 
 
TL