CUP: assemblea ostatge de les entitats paràsites?

Quan el novembre del 2012 la CUP va fer el salt de la política municipal a la política parlamentària es va crear el Grup d’Acció Parlamentària (GAP) amb l’objectiu que les organitzacions que havien donat suport a la candidatura també tutelessin l’activitat dels diputats a la Cambra.

Resultat d'imatges de candidatura d'unitat popularAra, tres anys després de la creació del GAP, i de cara a l’assemblea nacional –que s’ha endarrerit del 14 al 22 de maig–, la CUP estudia seriosament desactivar-lo com a mínim pel que fa a la presa de decisions i les votacions internes.

Ara al GAP s’inclouen nou organitzacions que formen un grup heterogeni però que defensen en comú la lluita per la ruptura amb l’Estat. Les més conegudes són Poble Lliure i Endavant –especialment crítics amb el pacte amb Junts pel Sí–, però hi ha des de trotskistes fins a organitzacions juvenils, crítics amb Procés Constituent de Forcades i moviments sindicals.

I és que sectors cupaires han donat un cop de puny sobre la taula perquè consideren que algunes d’aquestes organitzacions són “paràsites” de la CUP i estan “sobre­representades” en la candidatura. “Cal una regeneració”, afirmen des de la CUP.

Resultat d'imatges de candidatura d'unitat popularJunt amb aquesta degradació del paper d’organitzacions com En Lluita, Lluita Internacionalista i Constituents per la Ruptura, l’assemblea nacional també es regenera i se centrarà a estudiar les possibilitats que té la CUP per agilitzar el sistema de presa de decisions i reorientar estratègies. A més a més, si tenim en compte que la mateixa dinàmica de la tramitació dels pressupostos de la Generalitat arribarà al maig, és fàcil deduir que l’assemblea del 22 serà molt rica quant a continguts.

A tot plegat cal afegir, tal com va avançar l’edició digital de La Vanguardia, que els cupaires convocaran després d’aquesta assemblea un gran debat en el marc de la Trobada d’Unitat Popular anual per “elaborar la seva pròpia proposta de procés constituent”.

La qüestió de limitar el seu poder ja es va tractar en els darrers consells polítics de la CUP, especialment a l’últim, a Torredembarra, on la majoria dels representants de les organitzacions provinents del GAP i presents en aquestes reunions van mostrar, com ja s’esperava, la seva profunda disconformitat.

“Es van defensar com gats panxa enlaire, però és que és increïble la rellevància que van donar els mitjans de comunicació a la sortida de Corrent Roig del GAP. Si són quatre gats!”, diuen sorpresos davant aquest diari militants cupaires. “A més a més, la CUP milloraria en la mesura que aconseguiríem disminuir la bilis”, afegeixen.

Es calcula que, dels més de 1.500 militants de la CUP, un 80% no pertanyen a cap de les organitzacions que formen el GAP. Però, en canvi, la força d’aquest grup –que compta amb corrents que amb prou feines superen les desenes de militants– no s’adiu amb la seva gran potestat per decantar la balança cap a un costat o l’altre en les votacions. L’exemple més aclaridor és del debat intern que els cupaires van mantenir per facilitar o no la investidura d’Artur Mas i el veto final del consell polític i el GAP, reunit el 3 de gener a Barcelona.

En aquella reunió decisiva el resultat hauria estat diferent si el GAP no hagués tingut dret a vot, asseguren fonts de la CUP. Així, per exemple, una de les opcions que consistia a investir Mas va obtenir entre els membres dels representants de les 13 assemblees territorials 29 vots a favor i 27 en contra, mentre que la suma total amb els vots de les onze organitzacions que en aquell moment formaven el GAP van capgirar el resultats i van ser 32 vots a favor, 34 en contra i una abstenció.

Va passar una cosa semblant amb l’altra opció que feia president Mas, però sense acord: va aconseguir
31 vots a favor, 33 en contra i tres abstencions sumant-hi tots els que estaven reunits, mentre que sense el GAP els números van ser 28 a favor, 26 en contra i dues abstencions.

En tot cas, les organitzacions i corrents del GAP encara s’aferren a la seva posició privilegiada, sabedors que la CUP els concedeix una rellevància que no obtindrien si quedessin fora de la candidatura. Únicament els trotskistes de Corrent Roig han abandonat aquesta nau, tot i que algunes de les altres entitats són manifestament contràries a qualsevol posició de poder de CDC al Govern. I Col·lectiu Drassanes, que també pertanyia al GAP, es va dissoldre a finals del gener, tot i que una desena de membres es van reorganitzar sota el nom de Drassanes per la República Catalana.

17-II-16, À. Tort, lavanguardia