llarga llista d’assassinats de periodistes i activistes crítics amb Putin

Resultat d'imatges de vladimir putinMentre no es resolgui, tot assassinat polític a Rússia aixeca sospites. Els investigadors russos han trobat la majoria dels sicaris que han matat polítics, periodistes o activistes de drets humans. Però gairebé mai no han descobert el qui va encarregar el crim. Com demostra el cas d’Aleksandr Litvinenko, l’exespia de l’FSB assassinat per enverinament a Londres el 2006, aquesta situació suposa un maldecap per al Kremlin de Vladímir Putin. Des de l’oposició interna i des dels països occidentals s’ha assenyalat el fet que la llista d’opositors que moren violentament és molt llarga. Després de l’assassinat del destacat opositor Borís Nemtsov, el febrer del 2015, el mateix president rus va demanar que acabessin els “ver­gonyosos” assassinats polítics. Els següents són els assassinats polítics més destacats de l’era Putin.

Vladímir Golovliov. Era membre del partit avui desaparegut Rússia Liberal, fundat per l’oligarca Borís Berezovski, enemistat amb Putin i exiliat a Londres des que aquest va arribar al poder. Golovliov va ser assassinat mentre passejava el seu gos a Moscou l’agost del 2002. No hi va haver sospitosos.

Valentín Tsvetkov Governador de Magadan, a l’Extrem Orient rus, va trobar la mort l’octubre del 2002, amb un tret precís al molt transitat carrer Novi Arbat. L’organitzador de l’assassinat, Martin Babakejian, que havia pagat 100.000 dòlars per complir el seu objectiu, es va amagar a Espanya fins a la seva detenció a Marbella el 2006. Dos anys després, un tribunal de Moscou el va sentenciar a 19 anys de ­presó.

Serguei Iuxenkov. Un pistoler el va matar l’abril del 2003 al costat de l’edifici on vivia a Moscou. Formava part del partit Rússia Liberal. Un any després, quatre persones van ser condemnades a presó, líder d’una facció rival.

Iuri Sxekotxikhin Diputat i periodista del diari opositor Nóvaia Gazeta. Havia escrit sobre crim organitzat i corrupció. Va morir el juliol del 2003, segons els seus companys enverinat amb tal·li. La investigació va finalitzar el 2009, sense resultat.

Paul Klébnikov Era editor de l’edició russa de la revista Forbes quan el juliol del 2004 va ser abatut a les portes de la seva oficina per diversos pistolers, que van disparar contra ell des d’un cotxe. Nord-americà de nacionalitat, Klébnikov va ser l’onzè periodista mort durant l’era ­Putin, segons dades del Comitè per a la Protecció dels Periodistes. L’any 2006 els fiscals van acusar d’organitzar l’assassinat a Khoj-Akhmed Nukhàiev, un dels líders de la màfia txetxena sobre qui Klébnikov havia escrit. La investigació es va reobrir el 2009, però fins ara no ha donat resultat.

Andrei Kozlov Era el subgovernador del Banc Central de Rússia. Va ser tirotejat el setembre del 2006. Dirigia l’ òrgan regulador contra el blanqueig de diners, que revisava les llicències bancàries. El 2008 un antic banquer, Aleksei Frenkel, va ser sentenciat a 19 anys de presó per haver organitzat l’assassinat després que el seu banc, VIP- Bank, perdés la llicència.

Anna Politkóvskaia. Destacada periodista d’investigació i crítica amb la política de Putin. Els criminals que van segar la seva vida la van seguir fins a casa seva, al centre de Moscou. El pistoler li va disparar just a l’ascensor el 7 d’octubre del 2006, coincidint amb l’aniversari del president rus. Els acusats, Lom-Ali Gaitukàiev i Rustam Makhmúdov, van ser condemnats el juny del 2014 a cadena perpètua. No se sap qui va pagar l’assassinat.

Natàlia Estemírova Defensora dels drets humans. El juliol del 2009 va ser segrestada a Grozni, capital de Txetxènia. Els investigadors creuen que l’organitzador va ser un rebel txetxè possiblement mort un any després.

Borís Nemtsov. Ex-viceprimer ministre en l’època de Borís Ieltsin, en el moment de la seva mort, el febrer del 2015, era la figura més destacada de l’oposició liberal al Kremlin. Un sicari li va disparar per l’esquena quan passejava a prop de la plaça Roja de Moscou. El director del Comitè d’ Investigació de Rússia, Aleksandr Bastrikin, va assegurar ahir en una entrevista que va publicar el diari Rossískaia Gazeta, que l’assassinat ja està resolt. Quatre ciutadans txetxens estan detinguts, i un d’ells ha tingut relació en el passat amb l’actual president txetxè, Razman Kadírov. Tot i això, Kadírov no ha estat interrogat.

, Moscou. Corresponsal
22/01/2016 - lavanguardia