a Hong Kong desapareixen els llibreters (només si són crítics amb el Govern)

Hong Kong bookseller disappearancesHong Kong sembla que s’ha convertit en l’escenari de la versió oriental i verídica de l’obra Els deu negrets d’Agatha Christie, encara que sense desenllaços tràgics. Des de l’octubre cinc persones han desaparegut, totes relacionades amb una editorial i una llibreria famosa per vendre llibres crítics amb el règim comunista xinès i els seus dirigents. El misteri d’on han anat a parar i el que els hagi pogut passar manté amb l’ai al cor la societat hongkonguesa, que veu en aquestes desaparicions l’allargada ombra de Pequín.

El 30 de desembre, Lee Bo, accionista de l’editorial Mighty Current i de la llibreria Causeway Bay, va avisar la seva dona que se n’anava a lliurar una desena de llibres, però que a l’hora de sopar seria a casa. No hi va arribar mai. Cap a les deu de la nit d’aquell dia, Susie Choi va rebre una trucada del seu marit des de la veïna ciutat xinesa de Shenzhen en la qual li deia que estava bé, que cooperava en una investigació i que no digués res a ningú, segons el diari Apple Daily. La Resultat d'imatges de trucada va angoixar Susie Choi, que va denunciar el cas a la policia. El número des del qual l’havia telefonat no era el seu, li havia parlat en mandarí, quan ells sempre parlaven en cantonès i, a més, tenia a casa la targeta d’identificació, imprescindible per passar la frontera. Alguna cosa no anava bé. Prou detalls per convèncer el veterà parlamentari hongkonguès i activista pro drets humans Albert Ho que Lee Bo havia estat segrestat i portat clandestinament a la Xina.

Des d’aleshores, aquest hongkonguès amb passaport britànic està en un lloc desconegut. Encara que no és l’únic. Quatre socis més i amics van córrer abans la mateixa sort, segons va alertar el mateix Lee al novembre, va informar el South China Morning. Una situació que ha impulsat Ho a assenyalar que tots cinc podrien haver estat detinguts a causa de la imminent publicació d’un llibre sobre una presumpta examant del president xinès, Xi Jinping.

Al primer que se li va perdre la pista va ser a Lui Bo, un dels tres accionistes de Mighty Current. L’últim que se’n sap és que va iniciar la sessió del seu ordinador de la llibreria el 14 d’octubre. Des d’aquesta data ningú no l’ha vist.

Desapareguts. Diversos cartells reclamen l’alliberament dels llibreters (a la imatge, les fotos de Gui Minhai i Lee Bo) Desapareguts. Diversos cartells reclamen l’alliberament dels llibreters (a la imatge, les fotos de Gui Minhai i Lee Bo) (Jerome Favre - EFE)

Tres dies més tard va desaparèixer l’escriptor i copropietari de l’editorial, Gui Minhai, quan era de vacances a la ciutat tailandesa de Pattaya. L’últim que se’n coneix és que el 15 d’octubre aquest hongkonguès amb passaport suec va enviar un correu electrònic a Lee Bo, on li demanava que avisés la impremta que ja tenia a punt el material d’un nou llibre i que l’enviaria ben aviat. Des d’aleshores, res.

I a finals del mateix mes Lam Wingkei, gerent de la llibreria, i Cheung Jiping, gerent de l’editorial, també van desaparèixer.

Des d’aleshores, les especulacions s’han disparat i han despertat a Hong Kong el temor que l’autoritats de Pequín, que no tenen ­competència per practicar detencions a l’antiga co­lònia britànica, hagin utilitzat agents clandestins per capturar els cinc llibreters crítics.

“Si la informació és certa, seria un cas molt preocupant i implica un seriós deteriorament de la llibertat d’expressió a Hong Kong”, ha dit Patrick Poon d’Amnistia Internacional. I els EUA i la UE han expressat la seva preocupació. La Xina ha assegurat que no sap res d’aquestes misterioses desaparicions. La portaveu d’ Exteriors, Hua Chunying, va dir la setmana passada que “no estava al corrent” del cas i que no tenia informació per oferir.

La seva resposta, tot i això, no ha tranquil·litzat els hongkonguesos i ha alimentat tota mena d’especulacions sobre l’enigmàtic motiu de les desaparicions dels llibreters. Diumenge, unes 6.000 persones es van manifestar per demanar-ne la llibertat i en els últims dies les principals llibreries de la ciutat han retirat de les prestatgeries els títols prohibits per la Xina. El cas ha tornat a encendre el debat sobre la creixent influència de Pequín a l’excolònia.

12-I-16, I. Ambrós, lavanguardia