el PIB català creix al 3,7%, el seu màxim des del 2006

El sector exterior va tornar a contribuir al creixement de l’economia catalana per primera vegada des de l’any 2013. En el tercer trimestre el PIB va augmentar un 0,8% intertrimestral i un 3,7% interanual. És el registre més alt des de l’any 2006. Segons l’Idescat, aquest creixement tan considerable de l’economia es deu a l’augment de la demanda interna d’un 4% combinat amb un creixement del sector exterior, del 0,2%. En el sector exterior, l’Idescat incorpora el saldo amb l’estranger i amb la resta d’ Espanya.

És especialment significativa la contribució del sector exterior perquè en un moment com l’actual de forta demanda interna es disparen les importacions. De fet l’alça de la demanda interna del 4% és la més alta durant la crisi. Les xifres mostren també –tant a nivell trimestral com interanual– un dinamisme més gran de l’economia catalana davant l’espanyola i europea, com es pot veure al gràfic adjunt.

Segons l’Idescat, les xifres mostren “la continuïtat en el procés de recuperació del sector de la construcció, que creix per quart
trimestre consecutiu”. En concret l’alça de la construcció va ser del 5% interanual davant el 3% d’increment de la indústria. Només l’agricultura mostra creixements negatius: un -0,9% inter­trimestral.

Ahir també l’ Institut Nacional d’Estadística ( INE) va publicar la comptabilitat regional. L’any 2013, la renda disponible bruta de les llars (ingressos menys impostos) era de 14.059 euros per habitant. Vuit comunitats autònomes estaven per sobre d’aquest volum, amb el País Basc al capdavant (18.626 euros per persona). Catalunya és la quarta comunitat en el rànquing, amb 16.224 euros per habitant. Tanca la llista Extremadura, amb 10.717 euros.

En la llista del PIB per càpita la distribució és similar. La mitjana espanyola el 2014 era de 22.412 euros, mentre que Catalunya registrava 26.601 euros. Lidera el rànquing Madrid (30.755 euros) i el tanca Extremadura (15.457 euros per habitant). L’informe de l’ INE mostra també la cruesa de la crisi i el seu impacte en l’economia de les comunitats autònomes. Entre el 2010 i el 2014, el PIB de les comunitats es va reduir de mitjana un 1% cada any.

L’impacte va ser més dur a Astúries, on l’economia del Principat va perdre un 2,2% del seu valor cada any. A Catalunya la reducció del PIB va ser de l’1,1% anual.

, Barcelona

24/12/2015 lavanguardia